Magazin

Obećana zemlja Evrope, u nju hrle čak i bogati Finci, za mesec dana se zaradi 4.650€

oslo-norveska

Ako pričamo o visokom standardu, ezgistencijalnoj bezbrižnosti, ali i kvalitetnom odgajanju dece i stvaranju porodice – Norveška je uvek na vrhu liste superiornih zemalja.

Naprednija je i od Švedske i od Danske, koje zajedno sa Norveškom čine ultrabogat „trio“ severne Evrope, a takođe odskače i od Finske.

Sećate se i iskustva jedne mlade Srpkinje koja je upravo u ovoj državi dobila posao – iako u drugom stanju? Ono što je za Balkan „bajka“, za Norvežane je realnost.

Pritom, nisu samo Balkanci i građani manje razvijenih zemalja ti koji prepoznaju benefite Norveške: sve je više Finaca koji se sada sele u Norvešku u potrazi za boljom zaradom.

Prema aktuelnim podacima, zaključno sa drugim kvartalom 2023, prosečna zarada u Norveškoj iznosi 54.000 kruna mesečno, odnosno oko 4.650 evra.

Ranije, njihova destinacija bila bi Švedska, ali to više nije slučaj, navodi se u saopštenju savetodavne službe Nordijskog saveta ministara.

Migracija Finaca u Norvešku, gde se godinama iseljavalo oko 400 do 500 ljudi, uglavnom je bila znatno niža u poređenju sa Švedskom, gde bi se godišnje preselilo do 2.000 finskih državljana.

Međutim, „sada je njima Norveška mnogo interesantnija zbog boljih plata“, navodi se u saopštenju koje je prenela finska agencija STT.

„Trend je posebno izražen među medicinskim sestrama, dok je, u isto vreme, Finska suočena sa nedostatkom osoblja u zdravstvenom sektoru. Skoro hiljadu registrovanih medicinskih sestara u Finskoj prošle godine je izbrisano je iz nacionalnog registra.

Čest razlog za napuštanje profesije, prema licencnom organu Valviri, bilo je nezadovoljstvo trenutnim stanjem u tom sektoru.

Prema istraživanju finskog javnog servisa Yle, prošle godine su smanjeni kapaciteti bolničkih odeljenja širom Finske, a neka su čak i zatvorena, upravo zbog nedostatka ovog osoblja.

Dragan iz Norveške otkriva kako izgleda život na dalekom severu: „Stan 1.500 €, struja 600, ali jedna stvar mi najviše smeta“

Izvor: Telegraf

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link