Magazin

Srpski građevinci će zbog novih propisa EU narednih godina još masovnije odlaziti, plate i preko 3.000€

majstori EU
Printscreen

Srpski građevinci, vozači i zanatlije raznih profila godinama odlaze iz Srbije u zemlje Evropske unije zbog višestruko većih primanja i mnogo bolje zarade.

Iako se i u Srbiji upravo zbog nedostatka kvalitetnih majstora povećala cena rada u tim oblastima, novi evropski propisi doprineće dodatnom povećanju majstorskih dnevnica, te treba očekivati još veći odliv radne snage iz naše zemlje.

Namera EU je da vlasnici nekretnine koji iznajmljuju svoju imovinu, istu i renoviraju, i to u cilju bolje energetske efikasnost i izolacije.

Prema predlogu EU, to praktično znači da sve javne i nenaseljene zgrade treba da budu obnovljene do 2027. godine, a stanovi i kuće do 2030. godine.

Budući da renoviranje koje nije jeftino, podiglo bi cenu rentiranja, a samim tim će drastično skočiti i cena gradnje. S druge strane, radnici koji zarađuju po EU imaće mnogo više posla, ali i veću zaradu.

– Pravo je da se podižu građevinski standardi za nekretnine kako bi se zaštitila klima. Međutim, predlog EU je pomalo uznemiravajući jer se govori o obnovi milion kuća u narednim godinama. Ovaj posao već danas nema ko da radi što govori da će cene izgradnje eksplodirati – naveo je za „BILD“ Aksel Gedaško, predsednik Saveznog udruženja nemačkih stambenih kompanija i kompanija za nekretnine (GDV).

On je dodao da istovremeno, postoji opasnost od povećanja cena zakupa jer će troškovi izgradnje značajno porasti, a već su veći u međunarodnom poređenju.

Plate naših građevinskih radnika po zemljama u Evropi veoma su slične. Posebno su traženi zidari i keramičari, moleri, izolateri…, a plate idu i do 3.000 evra, pa i i više, kada se uzima u obzir da naši građani u inostranstvu često rade i prekovremeno, što poslodavac dodatno plaća.

Zidar 2.900 evra
Tesar 2.700 evra
Keramičar 2.660 evra
Moler 2.350 evra

Među našim ljudima najviše zarađuju vozači, kako profesionalni koji voze kamione tako i oni u gradskom prevozu koji zarađuju do 3.700 evra mesečno za četiri radna dana u nedelji. Uslov je da imaju diplomu koja se dobija posle šest meseci škole.

Dobro zarađuju i medicinske sestre koje iz Srbije sve više odlaze u Nemačku za platu od oko 2.300 evra. Nešto manje su plaćeni poslovi u poljoprivredi, građevinarstvu, ugostiteljstvu…

Mnogim zemljama već sada nedostaju građevinski radnici. Nemačkoj godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, saopštio je u utorak Institut za istraživanje tržište rada (IAB).

Izvor: (MONDO/Blic Biznis)

Jadi novosadskog majstora: Nema kvara koji me može namučiti kao što mogu ljudi

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link