Kolumne

Nije naš problem, Goco, što si lepa samo građevincima!

goca tržan
Foto: Printscreen

Zapalo me da se osvrnem na izjavu Goce Tržan da kada ne bi bilo radnika na građevini i likova koji dobacuju iz auta, ženama ne bi imao ko da kaže da su dobre ribe. Sve to je Gordana rekla u svojoj emisiji kada je pitala žene iz publike da li to dobacivanje doživljavaju kao strašno seksualno uznmiravanje, na šta je jedna devojka odgovorila sa “da”, a onda je Gordana rekla:

Šta je tu ružno, da li ste vi normalne? Pa da nema tih na baušteli ne bi imao ko da ti kaže da si dobra riba.

I eto ga, ode snimak na tviter, pa na portale gde se Goca sad razapinje jer kako kažu tviteraši “Nije naš problem što je Goca lepa samo građevincima!”.

Na ovu temu mogu da pišem najpre u svoje ime. Bilo je dobacivanja, ne preteranog jer se ne krećem u zonama građevinskih radova, ali je bilo dovoljno da mogu da kažem da mi nije bilo prijatno, nije mi bilo ni seksualno uznemiravajuće, jer sam ja flegma tip na takve stvari pa mahom iskuliram ili odmahnem rukom, pokažem srednji prst i nastavim svojim putem u fazonu “ko te *ebe!”.

Ono što mi je zasmetalo jeste što žena, Gordana je žena, izgovara takve stvari javno uz smeh, vrlo ubeđena da ženama niko ne bi rekao da su dobre ribe bez dobacivanja građevinaca i likova iz auta, pritom verujući da je svim ženama jako, presudno, životno važno da budu percipirane kao dobre ribe, čime je podržala vladajući imperativ važnosti fizičkog izgleda.

Meni su dobre ribe harizmatične ribe za kojima građevinci retko kad zvižde. Dobre ribe su mi pametne, mudre, elokventne, duhovite ribe. Dobre ribe su mi sve žene koje ne vole, kao ni ja, termin “ribe” (ovde ga koristim naslanjajući se na Gocinu izjavu). Dobre ribe su mi žene koje cene sebe i samim tim se ne lože na dobacivanje sa skela jer nisu hodajuća roba.

Ne dižem dramu oko ovoga, vrlo sam svesna istine da ima žena koja narastu 3 santimetra od svakog dobacivanja, manjak samopouzdanja, odsustvo pažnje u životu, zanemarenost, nagađam, nemam pojma, ali u vreme kada sve češće čitamo vesti o seksualnim uznemiravanjima u školama glume, školama jahanja, na fakultetima, srednjim školama, poslovima… nije na mestu zajebavati se na ovaj način, javno pred kamerama, jer to svim uspaljenicima daje vetar u leđa da nastave u svojim uspaljeničkim misijama, posebno kada vetar dune jedna žena.

To je problem. Oni neće shvatiti čak ni da je ovo bila Gocina šala, ako je bila.

Umesto da se borimo protiv objektivizacije žene, mi je potpirujemo i ostavljamo svojim ćerkama i njihovim ćerkama… prostor u kom će za njima zviždati, urlati, dobacivati… prostor u kom će (nemojte mi reći da izlazim iz teme, usko je povezano) trpeti nabacivanje gazde, šefa, profesora… uz ucene, pretnje … jer ako blagosiljamo dobacivanje sa skele i iz auta, onda je to blagosiljanje i dobacivanja sa susednog radnog stola, klupe, kancelarije, u hodniku, toaletu, času… jer šta razlikuje građevince od nastavnika ili učietlja glume ili profesora? Dobacivanje je dobacivanje. Ako ti je okej sa skele, onda ti je okej i kada ti šef kaže: Maco, ajde mi donesi jednu kafu.

A ja, pišem za sebe, ne želim da budem ničija maca, osim onome kome odlučim ja da predem, ne želim da se osećam dobrom ribom jer mi je sa skele dobačeno: Opa, mala, al si dobra! Niti mi je važno da budem dobra riba u svetu gde svi žele da budu dobre ribe. Niti želim da bilo ko u ovom univerzumu misli da ima pravo da za mnom dobacuje jer sam ŽENSKO!

To je poenta svega o kojoj Gordana nije razmišljala kada je želela da bude duhovita.

Milice, zar ćemo učiti devojčice da budu prepi*ke i da je u redu slati im balave komentare?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.1K Share
1.1K Share
Share via
Copy link