Magazin Svet

Turska porodica koja hoda četvoronoške je medicinski fenomen izvrgnut ruglu (VIDEO)

4x4
Printscreen

U provinciji Hataj u južnoj Turskoj, blizu granice sa Sirijom, pre nekoliko godina otkrivena je vrlo neobična porodica.

Brak Resita i Hatidže Ulas bio je vrlo plodonosan jer se iz njega izrodilo čak 19-oro dece. Sam taj podatak dovoljno je neobičan, međutim nije to razlog zbog kojeg je ova porodica stekla pažnju svetske javnosti i naučne zajednice.

Od 19-oro dece koja hodaju uspravno, petoro braće i sestara hoda na sve četiri koristeći stopala i dlanove sa zadivljujućom agilnošću. Oni pate od retkog sindroma koji pogađa centre u malom mozgu koji kontrolišu ravnotežu.

Sestre Safije, Hacer, Senem i Emine i brata Huseina su godinama mučili i vređali okrutni seljani. Gađali su ih kamenjem i nazivali uvredljivim imenima.

Šesti brat je takođe hodao četvoronoške, ali je nažalost umro sa pet godina.

Zbog ismevanja koje trpe, žene su ostajale blizu kuće, ali prema naučnicima koji su proučavali ovu porodicu, njihov brat je ponekad lutao nekoliko kilometara i imao je osnovne interakcije sa drugim seljanima.

Niko od njih petoro nije pohađao školu, ali su mogli da nauče dovoljno kurdskog da komuniciraju sa svojom porodicom. Više od dve decenije, postojanje porodice držano je u tajnosti, sve dok dva britanska naučnika nisu videla neobjavljen rad turskog profesora 2005. godine.

Turski naučnici su spekulisali da se radi o poremećaju koji je predložio evolucioni biolog Uner Tan, a koji je nazvao Uner Tan sindrom – pri kojem ljudi koji pate od sindroma hodaju četvoronožnim kretanjem i imaju ozbiljne smetnje u učenju – sugerišući da je to oblik „obrnute evolucije“.

Ali ovu teoriju je osudio britanski psiholog Nikolas Hamfri, koji ju je označio kao „neodgovornu” i „uvredljivu” nakon što je sam upoznao i posmatrao porodicu.

Naučnici sa Univerziteta Arhus u Danskoj zatim su pronašli biološki uzrok porodičnog poremećaja – u pitanju je cerebelarna ataksija. Istraživanje pokazuje kako izuzetno retka mutacija sprečava proteine da pravilno distribuiraju molekule masti u ćelijama.

To dovodi do defektnih nervnih ćelija, oštećenja mozga i gubitka ravnoteže, što znači da je turska porodica prinuđena da hoda i rukama i nogama kako ne bi izgubila ravnotežu i prevrnula se.

O porodici su dokumentarce snimili brojni svetski mediji, uključujući BBC, a turska psihološkinja Defne Aruoba je planirala je da osnuje Ulas fondaciju, koja će premostiti jaz između društvenih nejednakosti i dopreti do drugih pojedinaca i porodica kojima je potrebna rehabilitacija.

Izvor: Nova.rs

Bojana čita i piše naopako – nije šaljivdžija, ona je redak medicinski fenomen

68 Shares
Share via
Copy link