Magazin Svet

Porodila se sa samo 5 godina, u pubertet ušla sa 8 meseci

lina-medina
IZVOR: REAR HISTORICAL PICTURES

Rođena je 1933. godine u zemljoradničkoj porodici u peruanskom selu Ticarpo. Kada je Lina imala pet godina, roditelji su je doveli u bolnicu. Bili su veoma zabrinuti zbog toga što se devojčici naduvao stomak. U početku se pretpostavljalo da je Lina imala tumor. Kasnije se ispostavilo da je devojčica u sedmom mesecu trudnoće.

U maju 1939. godine, kada je imala pet godina i sedam meseci, rodila je dečaka carskim rezom, što je bilo neophodno zbog devojčicine nerazvijene karlice. Njan sin je pri rođenju imao 2,7 kg i nazvan je Gerardo po lekaru Gerardu Lozadi koji ju je porodio. Na osnovu medicinske dokumentacije zaključeno je da je Lina ostala u drugom stanju pre pete godine.

Izveštaj o ovom slučaju objavljen je u medicinskoj publikaciji La Presse Medicale. U izveštaju se ukazuje da je tako rano začeće bilo moguće zbog ranog razvoja devojčice. Devojčica je prvu menstruaciju dobila sa 8 meseci, a do četvrte godine je imala dovoljno razvijene mlečne žlezde; sa 5 godina već je zabeleženo karakteristično širenje karličnih kostiju. Osim po tome što je – od kada se detaljno vodi medicinska dokumentacija – Lina zabeležena kao najmlađa majka, ona je ujedno i najmlađa osoba kod koje je dokumentovan prevremeni pubertet.

Lina sada ima 87 godina i živi u Limi, glavnom gradu Perua. Lina se udala za Raula Huarda i 1972. godine, 33 godine nakon prvog porođaja, u tom braku dobila drugog sina. Nikada nije otkrila ko je otac prvog deteta.

lina-sa-sinom
Lina sa sinom/IZVOR: REAR HISTORICAL PICTURES

Činjenicu da mu je Lina majka, a ne sestra, Gerardo je saznao tek u dobi od 10 godina. Gerardo se razvijao pravilno i imao je normalan život. Umro je 1979. u 40. godini od bolesti koštane srži.

Linin slučaj nije jedinstven u istoriji medicine, bar od trenutka kada su lekari i naučnici počeli da beleže fenomene.

Pre Line, sa samo šest godina porodila se Jelisaveta Pantueva iz Krakova. Ona je rođena u avgustu 1928. godine, a porodila se 1934.

Elizabetin porođaj bio je prirodan, jer je, uprkos antropometrijskom neskladu kod odrasle žene, trudnoća tekla normalno – devojčica je rodila zdravu bebu dugačku 50 centimetara i tešku 3 kilograma. Međutim, tokom porođaja pupčana vrpca se upetljala i dete je umrlo.

Jelisaveta je preživela, a nakon što je otpuštena iz bolnice, preselila se sa porodicom na Daleki istok, gde je išla u školu, ali nema pouzdanih podataka o njenoj daljoj sudbini.

Izvor: Nacionalna Geografija

Aneliza je umrla sa 30 kilograma, iz nje su 67 puta ‘isterivali demone’, o njoj su snimljena 2 filma

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

69 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap