Magazin Novi Sad

Smaragdni biser ušuškan u šumi Fruške gore – izletište koje prisvajaju i Sremci i Bačvani (FOTO)

popovica-jezero-4
Foto: Luftika

Boravak pokraj jezera skrovitog u šumi opušta telo i duh. Probudite se ujutru sa pogledom na vodu i započnete dan u srcu prirode na jednom od najprostranijih izletišta u Srbiji. Leti se rashladite u jezeru u blizini vaše kuće za odmor, dok zimi zadivljujući pejzaž upotpunite aktivnostima kao što je klizanje po zaleđenom jezeru.

Sinopsis sa gotovo bajkovitim prizvukom kojem je teško odoleti nalazi se na samom kraju Popovice, naselju Sremske Kamenice.

Baš tu, u blizini vikend-naselja Popovica na Fruškoj gori, u gustoj šumi ušuškan je smaragdni biser Fruške gore, Popovičko jezero. Od Novog Sada udaljeno je svega 13 kilometara.

Skriveno u dolini

Na raskrsnici, tik nakon izletišta, obeležen je Jezerski put tako da nećete imati poteškoća da ga pronađete. Iako je šumski put prostran, teren do jezera je veoma strm, te ako niste u dobroj kondiciji čuvajte snagu i zastanite par puta jer vas po povratku očekuje uspon i najmanje 10-ak minuta napornog hoda.

No, malo jezero, providno i kao trava zeleno ne posećuje veliki broj turista, što je idealna prilika da se u potpunosti prepustite čarobnom ambijentu u netaknutoj prirodi. Oko njega je bujna šuma i desetak puteva za šetanje sa mestima za izletovanje, dok koloritno gotovo ne odudara od okruženja.

Jasna, devojka sa kojom smo razgovarali kaže da obožava da dolazi na jezero, u njemu se često i kupa, ali ističe da je voda jako hladna. Ambijent joj se u celini sviđa jer nema komercijalni narativ i priroda u potpunosti pokazuje svu svoju raskoš.

Razvucite ćebe pored obale ili ispod drveća i uživajte do mile volje. Imajte na umu da ste u divljini pa se pre sumraka ipak vratite do izletišta koliko god bili zaljubljeni. Uzgred, komarci su veoma dosadni, a i teren iziskuje da budete fokusirani, ovde nema reflektora grada niti putokaza, a sigurno ne želite da se izgubite.

Popovičko jezero je i zaštićeno mrestilište šarana, tako da je bogato ribom. Ako se približite možete videti mnogo slatkih ribica. No, pecanje je strogo zabranjeno.

Cele godine jezero je omiljeno mesto istinskih ljubitelja prirode.

U povratku postoji putokaz do vidikovca Orlovo bojište, odakle se pruža predivan pogled na Frušku goru. Kada dođete do drvene ograde, u daljini ćete ugledati zelena brda kojima dominira Iriški venac. Ako imate volje, preporuka je da posetite i ovo mesto, među planinarima i sportskim penjačima jedno od omiljenih.

Porodična piknik avantura

Izletište na Popovici je opasano drvoredima, a drveni stolovi i klupe su jedini dostupni sadržaji. Biciklisti, planinari, turisti, porodice sa decom neprestano cirkulišu ovim prostorom. Bez obzira na to, izletište je prostrano a mir zagarantovan. Na par mesta možete pripremiti i roštilj, dok deca trčkaraju i igraju se u travi.

Zatekli smo i Aleksandra, biciklistu koji nam je rekao da je do izletišta došao skroz sa Iriškog venca da bi uživao u vožnji kroz prirodu što mu uopšte ne predstavlja napor, jer ono što od prirode dobija zauzvrat nema cenu.

Pedesetak metara dalje, čekaju vas širom otvorena vrata kluba Udruženja prijatelja prirode “Gorski Smeško”.

Ambijent je krajnje originalan, stari kombi je maštovito oslikan i spreman za dečije igrarije. Zadnji deo starog automobila preuređen je u dvosed za leškarenje. Stolovi i stolice napravljeni su od prirodnih i recikliranih materijala; drvenih paleta, starih automobilskih guma, a pletene ležaljke razapete su na više mesta. Tu su i sedeljke od starih metalnih kolica, lejzibegovi, ljuljaške za decu, mesta za roštilj i kotlić, čak i jezerce za pse. Ljubimci su dobrodošli.

Kućica kluba je drvene konstrukcije. Objekat je u potpunom hladu, a cene pića su pristupačne i niže nego u Novom Sadu. Zanimljivo je da se ovde povremeno organizuju različiti zabavni događaji, poput koncerata, projekcije filmova i drugih. Ana, devojka iz Novog Sada koja radi u klubu, kaže da se na poslu odmori od gradske buke, uživa u miru i svežem vazduhu, a u stan se vraća puna energije.

gorski-smesko-11
Foto: Luftika

Nakon šetnje ovim jedinstvenim krajolikom možete se odmoriti i pronaći osveženje u ovom klubu koji zaista slavi prirodu i sinonim je za opuštenu atmosferu.

Kako je i sam Dobrica Erić rekao: “Ako želiš da te prati sreća, budi uvek u društvu drveća.”

Fruška gora najatraktivnija lokacija u Srbiji, vikendice već od 15.000 €

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

44 Shares
Share via
Copy link