Magazin Srbija

Popisivač 3 sata bio zatočen u stanu, policiji javljeno da su uhvatili špijuna

popis
Foto: A. Stevanović

Otkako je 1. oktobra počeo popis stanovništva u Srbiji popisivači su s pojedinim građanima prošli kroz sito i rešeto. Jedni su fizički napadani, drugi vređani, a ima i onih koji su bili oteti.

Poznati su i slučajevi da pojedini građani nisu popisivače puštali u svoje domove, pod izgovorom raznih teorija zavere o, na primer, čipovanju, postavljanju kamera, bubica i ostalih suludih ideja.

A da stvar bude još gora, bilo je i onih koji su popisivače, verovali ili ne, zaključavali u stanove i zvali policiju i saopštavali im da su uhvatili špijune… Drugi su puštali i huškali pse na njih!?!

Na sreću, bilo je i svetlih primera kada su anketare cele porodice dočekivale na vratima kao najrođenije.

“Jedna žena kod koje sam došla da je popišem fizički me je napala, vređala i pretila mi smrću. Pozvala sam policiju i zbog težine slučaja sve je prosleđeno tužilaštvu. I moja koleginica je napadnuta, pa je takođe pozvala policiju. Kada sam davala izjavu policajcu, rekao mi je da nisam usamljen slučaj i da je jedan čovek držao popisivača čak tri sata zaključanog u stanu…”, objavila je na Instagramu jedna studentkinja koja se, da bi zaradila za džeparac, prijavila da bude popisivač.

A zatim je na njeno svedočenje usledila lavina komentara drugih popisivača:

“Desilo mi se da se muž i žena posvađaju, bilo je baš neprijatno. Tražili su mi savet da im pomognem u bračnoj krizi…”, “Meni je jedna žena na pitanje bračnog statusa odgovorila sa ‘uskoro razvedena’, jer ju je pre toga muž nešto iznervirao”, “Jedna gospođa, vidno besna i ljuta, rekla mi je da na pitanje šta vam je muž po zanimanju napišem ‘budala'”… “Nisam bila svesna kolika paranoja vlada u našem narodu. Mnogi su ubeđeni da hoćemo da ih vakcinišemo”… “Pojedini su zvali policiju i BIA da nas provere da nismo neki špijuni pre nego što nas puste u stan”…

Da ovaj popis stanovnika Srbije prolazi u lošoj atmosferi i da među pojedinim građanima vlada ogromno nepoverenje prema pitanjima i samim popisivačima, potvrdio je i demograf Goran Penev. U razgovoru za Informer ističe da je šokiran šta sve popisivači preživljavaju i činjenicom da ljudi ne shvataju koliko je ovaj popis važan.

– Popisi se obavljaju poslednjih 150 godina, ali ovoliku količinu loše energije, problema, teorija zavera ne razumem! Ne vidim šta je tu toliko strašno da se ovako reaguje. Ovo je jedna statistička akcija od civilizacijske važnosti, od ogromnog značaja za naše društvo i toga moramo biti svesni. Moramo da vidimo koliko nas je, moramo da znamo naseljenost zemlje, osnovne karakteristike stanovništva… Pa popisi se rade svuda u svetu i ničeg neobičnog tu nema – kaže sagovornik.

Na sreću, iako je bilo dosta neprijatnosti, mnoge porodice su popisivače dočekale raširenih ruku. Neki popisivači su se pohvalili da su, dok su popunjavali upitnik, dobijali kafu, rakiju, kolače… Bilo je i onih koje je dočekao servirani ručak na stolu i spremljeni sendvič da ponesu da ne ogladne dok rade.

Izvor: Blic, Informer

Popisivači su me čipovali, pokrstili, sterilisali i verovatno mi isprali mozak, al to još nisam siguran

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ma kakve teorije zavere, narod je potpuno izgubio svako poverenje kako u ekipicu na vlasti tako i u ekipicu u opoziciji. Popis je “akcija od civilizacijske vaznosti”? Ma nemoj, a cist vazduh, voda i zemlja nisu? Politicari su sebi dali previse na vaznosti i izgubili su svaki kompas. Tek kada se zivot bude vratio u normalne okvire i kada se vratimo na to da se vazduh ne vidi i da voda ne smrdi tek onda cemo se vratiti na civilizacijski ispravan kolosek do tada ni jedan popis niti jedna druga akcija nece biti bitna! Ne zelim da moja deca odrastaju sa gas maskama na glavama i da ne mogu da se igraju na kisi i/ili snegu jer je su otrovani.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
3.8K Shares
3.8K Shares
Share via
Copy link