Magazin Svet

Amerikanci detrdžentom pročišćavaju sinuse, a izbeljivačem ispiraju grlo

Direktorka američkog Zavoda za javno zdravlje Ngoki Ezike rekla je na konferenciji za medije kako je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja američkih državljana u poslednja dva dana.

Porast broja otrovanih poklapa s savetom predsednika SAD Donalda Trampa o ubrizgavanju dezinfekcionih sredstava kako bi se sprečio koronavirus.

Rekla je kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali da isperu sinuse dok je jedna osoba u ustima grgljala mešavinu izbeljivača i vodice za usta kako bi ubila virus, javlja magazin National Post.

“Ubrizgavanje, varenje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savetujemo to, to može biti smrtonosno”, rekla je doktorica Ezike.

U upozorenju zvaničnika navode se dva konkretna slučaja:

U prvom slučaju incident je izazvala odrasla žena, koja je čula informaciju kako pre jela dezinfikovati prehrambene namirnice. Žena je naunila sudoper izbeljivačem, sirćetom i toplom vodom i u rastvor potopila hranu.

Dok je prala namirnice osetila je ozbiljne poteškoće u disanju, a od kašljanja se zamalo udavila, navodi se u izveštaju.

U drugom slučaju devojčica školskog uzrasta pronađena je u svom domu bez svesti, nakon što je popila nepoznatu količinu sradstva za dezinfekciju ruku na bazi etanola.

Nakon što je popila sredstvo osetila je vrtoglavicu, a zatim pala i udarila glavu. Na putu do bolnice devojčica je povraćala i jedva bila pri svesti. Nivo alkohola u krvi bio je tri puta veći od norme koja je dozvoljena za upravljanje automobilom.

Nakon dva dana na intenzivnoj nezi devojčica se oporavila i otpuštena je kući.

Podsetimo, predsednik SAD šokirao je i zaprepastio medicinsku zajednicu poslednjim komentarima o leku za koronavirus.

Tramp je pre dva dana na dnevnoj konferenciji za medije o koronavirusu sugerisao kako bi ubrizgavanje dezinfekcijskog sredstva poput izopropilnog alkohola u telo moglo ubiti koronavirus, a predložio je i zračenje tela bolesnika od koronavirusa UV-zracima, nešto što je opovrgnuo doktor na samoj konferenciji.

Sutradan je tvrdio kako je sve rekao sarkastično.

Metod Željka Mitrovića za ozonizaciju krvi nije samo glup nego i opasan

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

64 Shares
Share via
Copy link