Magazin Srbija

Pop Nikodim sam sebi izdao dozvolu da ne nosi masku i objavio je na internetu (FOTO)

Arhimandrit jednog manastira u okolini Valjeva Nikodim Bogosavljević sam sebi je izdao dozvolu da ne mora da nosi zaštitnu masku i sa ponosom je objavio na internetu. Očekivano, ekspresno je postala hit na društvenim mrežama.

Da je ova svojevsrna potvrda autentična potvrdio je i sam sveštenik u telefonskom razgovoru za portal Direktno. On se poziva na Zakon o crkvama i verskim zajednicama i na članove 46 i 202 Ustava Republike Srbije.

Potvrdu je izdao kao nastojatelj manastira Vozdviženja časnog krsta u okolini Valjeva.

pop dozvola za nenosenje maske

U „potvrdi“ piše stoji da je ona namenjena za oslobađanje nošenja maski iz verskih ubeđenja u javnim, opštim i privatnim ustanovama, prodavnicama, prevoznim sredstvima i na otvorenom, radi pokazivanja iste na zahtev pripadnika službi obezbeđenja i ostalih državnih organa.

– Prema pravoslavnom učenju čovek je stvoren po liku i po podobiju Božjem i stavljanjem maske na lice unižava se dostojanstvo čoveka kao Božje i bogolike tvorevine, jer je lice najvažniji deo čovekove ličnosti. Stavljanjem maske se čovek kao slobodna ličnost ponižava i stavlja u robovski položaj – navodi se između ostalog u obrazloženju.

Podsetimo, pokojni mitropolit Amfilohije sveštenika Nikodima Bogosavljevića razrešio je s mesta nastojnika manastira u mestu Dajbabe kod Podgorice.

Bogosavljević je razrešen zbog neprimerene izjave o crnogorskoj naciji, na programu radija Mitropolije „Svetigora“ rekao je da „crnogorsku naciju nije stvorio Bog nego đavo, u suštini stvari„.

3 moguća scenarija do kada ćemo morati da nosimo maske

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

30 Shares
Share via
Copy link