Koronavirus Svet

3 moguća scenarija do kada ćemo morati da nosimo maske

Maske polako postaju sastavni deo naših života, a uprkos tome sve je veći broj onih koji ih smatraju nepotrebim maltretiranjem, iako su još uvek jedna od retkih kakvih-takvih zaštita protiv koronavirusa. Ipak, nisu samo antimaskeri oni koji se pitaju do kada ćemo morati da ih nosimo.

Maske su dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prenos virusa. Zato su i postale obavezna zaštita u svim zatvorenim prostorijama i na mestima gde se okuplja mnogo ljudi – što mnogima teško pada. Dok neki veruju da su maske čak i opasne, drugima se često dešava da ih jednostavno zaborave kad izađu iz kuće.

Zato je mnogima u glavi pitanje: do kada ću morati da nosim masku?

Mnogi će stručnjaci reći: ne u dogledno vreme, piše “Ordinacija“.

Kako maska nudi određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe, i na taj način pomaže u usporavanju širenja kovida 19, lako je zaključiti da ćemo prestati sa nošenjem maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo da prenesemo virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo svi biti u mogućnosti da živimo bez maski – ovo su tri moguća.

Prvi je da postoji dokaz da je vakcina dostupna i bezbedna – a onda i da počne da se koristi u tolikoj meri da se drastično smanji broj zaraženih.

Drugi je takođe “na klimavim nogama” – a to je situacija u kojoj je dokazano da smo ostvarili “imunitet krda” na koronavirus.

Treći se čini dalekim, a jednostavan je – kada svi postanemo imuni na virus.

Problem je u tome što ne znamo kada će se nešto od ovoga dogoditi. Neki stručnjaci smatraju da će virus biti zarazan i među nama idućih pet godina. Taj model pokazuje da će broj osoba obolelih od kovida 19 i dalje da raste i opada čak i kad se razvije vakcina.

Možda vam nije prijatno da nosite masku, ali radi se o važnoj strategiji za zaustavljane širenja virusa. U javnosti uvek nosite masku, pronađite onu koja vam odgovara i uvek je imajte uz sebe. Čini se da ovaj virus neće otići, a moguće ni vaša maska.

Važno je da maske održavamo čistim i da ih nosimo pravilno. Specijalistkinja za infektivne bolesti, dr. med. Debra Gof navodi savete za čišćenje platnene maske. Ako planirate da je operete u veš mašini, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta. Masku stavite direktno u mašinu i opet odmah operite ruke.

Savetuje da koristite prašak za veš koji inače koristite ali možete koristiti i izbeljivač i odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Kada je maska oprana, upalite program sušenja na visokim temperaturama.

Ako želite masku da operete ručno, Gof savetuje da sledite istu proceduru pranja ruku pre skidanja maske s lica. U posudu stavite 4 kašičice izbeljivača za veš na litar vode i ostavite u toj tečnosti masku 5 minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na vazduhu. Gof smatra da maska treba da se čisti nakon svakog nošenja.

Medicinske maske su namenjene samo jednokratnoj upotrebi, a to bi značilo da ju je potrebno baciti odmah nakon korištenja. Dodaje kako se može koristiti opet ali samo ako se radi o posebnim uslovima. Ako niste u mogućnosti da zamenite masku odmah nakon korišćenja, a potrebna vam je, Gof savetuje da je dobro pregledate kada je skinete.

Ako je prljava, poderana ili vlažna od znoja, morate je baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savetuje da je odložite u papirnatu kesu pre drugog korišćenja. Idealno bi bilo, naravno, da takvu masku koristite samo jednom.

Što se tiče vizira, dr Gof ističe kako se radi o posebnoj kategoriji ali i ne štite od kašljanja i kijanja od osobe koja je iza vas, ali će zaštiti oči. Napominje kako se često koriste kao dodatak platnenim ili hirurškim maskama, kao dodatna zaštita.

Kako biste očistili vizir, uzmite čistu krpicu i neutralan deterdžent ili čistu maramicu, pa prebrišite unutrašnju površinu. Spoljnu stranu prebrišite alkoholom ili čistom vodom i pustite da se osuši. Nakon ovog postupka dobro operite ruke.

Inspektori i policija kreću u kontrolu nošenja maski i držanja distance

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link