Izbori 2020 Magazin

Ponovljeni izbori: Od 700 glasača, čak 49 slepih, a skoro pola je glasalo van biračkog mesta

Izborni rezultati su prihvaćeni. Iako je bilo mnogo primera u kojiima su i javnost i institucije bile upozoravane na brojne neregularnosti na biračkim mestima, ništa po tom pitanju zvanično nije preduzeto.

Neverovatno je međutim, da je sam RIK na svom portalu objavio sve zapisnike sa biračkih mesta u Srbiji i zažmurio na očigledne nelogičnosti iznete u njima.

Kako je moguće da je od ukupnog broja glasača na jednom biračkom mestu skoro polovina glasala van biračkog mesta, a da je skoro 7 odsto njih glasalo uz pratnju, jer su slepi?

Upravo to se desilo na ponovljenim izborima na biračkom mestu Mesne zajednice Strelište u Pančevu.

Prema zapisniku objavljenom na portalu RIK-a, na tom biračkom mestu je glasalo ukupno 733 ljudi, od čega je čak 321 glasač svoju izbornu volju izrazio van biračkog mesta, zbog kako je navedeno “zdravstvenih razloga”.

Čak 49 ljudi je glasalo sa pratnjom, jer su, kako je obrazloženo, slepi.

Zapisnik sa izbora Pančevo

Da ovo nije usamljen slučaj govore i podaci sa drugih zvaničnih zapisnika i to baš iz Pančeva.

Na biračkom mestu u gimnaziji Uroš Predić, od 490 glasača, njih 157 glasalo van biračkog mesta, takođe iz zdravstvenih razloga.

Zatim je tu i biračko mesto broj 47 u OŠ Miroslav Antić. Tamo je od 471 birača njih 171 glasalo od kuće, ili sa drugog mesta.

Na tom biračkom mestu su bili detaljniji sa obrazloženjem, pa je zabeleženo da je van biračkog mesta, iz zdravstvenih razloga,  glasalo njih 100, 70 su lica sa invaliditetom, dok je jedan birač zabeležen u kategoriji “stara i nemoćna lica”.

Slepih birača, koji su glasali uz pratnju bilo je i na biračkom mestu broj 46 – Dečija ustanova Veverica. Od 382 važeća glasačka listića, 121 je zaokružen van biračkog mesta. Dvoje slepih je glasalo uz pratnju.

Nešto manji procenat onih koji nisu mogli da dođu na biračko mesto, a izrazili su želju da ispune svoju građansku dužnost je zabeležen u Apatinu na biračkom mestu broj 17 – Dom kulture u Romskom naselju.

Tamo je od 927 glasača 112 glasalo van biračkog mesta.

Na ove podatke je ukazala Branka Stamenković iz stranke Dosta je bilo.

Ona se osvrnula na biračko mesto Mesne zajednice Strelište u Pančevu objasnivši kako je toliki broj glasanja van biračkog mesta praktično i fizički nemoguć.

– To je fizički nemoguće. Birači koji su onemogućeni da dođu na biračko mesto javljaju se telefonom i ostavljaju svoje podatke do 11 ili do 13 sati na dan izbora. Tek popodne dvočlana komisija kreće da ih obilazi po kućama. Čak i da je komisija bila punih 8 sati na terenu, morala je obići jedan dom jednog birača za 90 sekundi, da bi postigla da obiđe njih 320 – objasnila je Stamenkovićevan a svom fejsbuk profilu.

– Nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, DJB se izborio za to da Republička izborna komisija (RIK) na svom sajtu nakon izbora objavi sve zapisnike sa svih biračkih mesta. Zahvaljujući tome, danas je toliko lako pronaći dokaze da su zapisnici FALSIFIKOVANI, da je to prosto zastrašujuće – napisala je ona.

I ovo su IZBORI 2020: Nepoznata žena pomaže biračima da zaokruže pravi broj (VIDEO)

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap