Novi Sad Vesti

Inspekcija naložila nove izbore za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u NS

Filozofski fakultet
Filozofski fakultet, foto: Wikipedia

Izbori za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu daleko od toga da su završeni iako su zvanično održani 13. aprila. Čitav proces pratio je niz neregularnosti, koji je na kraju doveo i do fizičkih obračuna na dan izbora.

Lista “Studentske reakcije” je odbačena kao neregularna, a jedina lista kojoj je odobreno učešće na izborima je ona Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Upravo zbog brojnih neregularnosti i incidenata, inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje naložila je njihovo ponavljanje.

Inspekcija konstatovala da su ostali potpisi bili dovoljni da “Studentska reakcija” izađe na izbore

U inspekcijskom izveštaju, u koji je Autonomija imala uvid, između ostalog se navodi da je Izborna komisija nezakonito postupila jer je odbacila listu „Studentske reakcije“, nakon što je bila utvrđena nevalidnost 61 potpisa. Međutim, inspekcija je konstatovala da je preostalih 574 bilo dovoljno da ta lista izađe na izbore.

Utvrđeno je i da je Izborna komisija Filozofskog fakulteta nezakonito postupila time što je utvrdila obavezu da podnosioci liste „Studentska reakcija“ potpise podrške moraju da overe kod notara.

Takva odluka, kako se navodi, nije u delokrugu ovlašćenja Izborne komisije.

U izveštaju je konstatovano i da članovi Izborne komisije na sednicama nisu izabrali Aleksandra Gajića za zamenika predsednika, iako se on praktično nalazio na toj poziciji.

Izborna komisija na dan izbora nelegitimna

Takođe, inspekcija je utvrdila da Izborna komisija na sam dan izbora nije imala legitimitet, jer je bila sastavljena samo od četiri studenata, dok propisi nalažu da Izbornu komisiju čine četiri studenta i jedan profesor.

Izborna komisija je bila „kompletna“ do 11. aprila, kada je profesorka Laura Spariosu podnela neopozivu ostavku zbog „događa koji izlaze iz akademskih okvira“.

Zbog navedenih ali i niza drugih nepravilnosti, pokrajinski prosvetni inspektor Ivana Boroja naložila je ponavljanje izbornog procesa na Filozofskom fakultetu.

Podsetimo, u događajima koji su prethodili izborima, “Studentska reakcija” je isprva blokirala prostorije na samom fakultetu, a zatim su tražili i prijem kod rektora, na kojem su upozorili na sukob interesa.

Njihova lista je odbijena, a u izbornom danu zabeležen je niz incidenata u kojima je učestvovao pomenuti Gajić, kada je fizički nasrnuo na dvojicu studenata, aktivista “Studentske reakcije”.

Izvor: Autonomija

Fizički napadnuti studenti sa liste „Studentska reakcija“ u Novom Sadu

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link