Novi Sad Vesti

Snimak tuče na Filozofskom fakultetu, naprednjak napao studente zbog izbora za Parlament

Na današnjim izborima za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu došlo je do fizičkog obračuna između predsednika Izborne komisije Aleksandra Gajića, Miodraga Bilbije, studenta prodekana sa Tehnološkog fakulteta i aktivista „Studentske reakcije“.

Na jednog od aktivista „Studentske reakcije“, Srđana Đurića je i fizički nasrnuto, a Mladenu Cvijetiću je privremeno bio oduzet mobilni telefon kada je pokušao da zabeleži incident.

Ispred fakulteta, tačnije ispred kantine „Filozof“, pričali smo sa vidno uznemirenim Đurićem, neposredno nakon incidenta.

– Kako se trenutno na Filozofskom fakultetu održavaju izbori za Studentski parlament, mi smo došli da ih kontrolišemo, jer smo primetili da ljude vuku za rukav i unose ih unutra – počinje Đurić priču za Luftiku.

Do incidenta je došlo kada je Đurić pokušao da zalepi nalepnicu „izbori bez izbora“ na biračku kutiju, u okviru performansa koji su hteli da izvedu aktivisti.

– U tom trenutku je Miodrag Bilbija fizički nasrnuo na mene sa leđa. Udario me je nekoliko puta i vukao me po „Filozofu“. On je student prodekan na Tehnološkom fakultetu, tako mu piše na Fejsbuk profilu, nema nikakve veze sa Filozofskim fakultetom. Došao je tu da sprovodi svoju batinašku akciju- ističe Srđan.

Foto: Srđan Đurić, Luftika

Mladen Cvijetić dodaje da je neposredno nakon incidenta u kojem je povređen Đurić, Bilbija pobegao taksijem.

– Imam masnicu na leđima, odmah sam zatražio lekarsku pomoć, pošto imam problema sa kičmom, povredu pršljena, pa sam se uplašio da se radi o nečem ozbiljnijem. Na svu sreću nisam teže povređen – kaže Đurić.

On dodaje da je potpredsednik Izborne komisije, Aleksandar Gajić, inače član SNS, takođe fizički nasrnuo na Mladena Cvijetića, tako što ga je udario ramenom, nakon čega mu je oduzeo telefon. Oni su odmah nakon incidenta pozvali policiju, dodajući da nameravaju da podnesu krivične prijave protiv napadača.

– Kada sam prišao da vidim šta se dešava, gospodin Aleksandar Gajić je prišao i udario me je ramenom. Prethodno sam pričao sa Gajićem o izbornoj listi i on je petnaest minuta normalno komunicirao sa mnom. Odjednom ga je obuzeo bes, počeo je da viče na mene i da mi oduzima telefon, kada sam krenuo da ga snimam kako mi preti – ističe Cvijetić za Luftiku.

On dodaje da su njihovi napadači dobacivali „Sve je ovo OSA“ (Omaladinska studentska akcija), „Zna se ko vas plaća, ko sa vama radi“.

Podsetimo, izborna lista „Studentske reakcije“ je odbijena kao nelegitimna, jer je Izborna komisija navodno otkrila 61 falsifikovan potpis. U međuvremenu su podnete i krivične prijave protiv N.N. lica. Iz tog razloga jedina lista kojoj je odobreno učešće na izborima je lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

I Đurić i Cvijetić ističu da je ovakav potez bio nelegitiman i nelegalan, kao i da se radilo o pokušaju zastrašivanja. Za podnošenje krivičnih prijava su, kažu, saznali sa društvenih mreža, a oni su podneli krivičnu prijavu protiv Izborne komisije zbog sukoba interesa.

– Izborni proces na fakultetu počeo je u osam, a završava se u 18 časova. Optužili su nas za falsifikovanje, iako smo deset dana prikupljali potpise, ljudi su svojeručno potpisivali za podršku našoj listi. Optužbe za falsikat su pokušaj da se obori naša lista, s obzirom da su pomenuti Gajić i gospodin Mišković godinama na funkciji u Studentskom parlamentu. Imamo osnovanu sumnju da već godinama izvlače novac sa Filozofskog fakulteta na uštrb studenata. Upravo zato smo želeli da izađemo na izbore, pokušali bismo da se borimo, ali nama nije data ta mogućnost – ističe Đurić.

U međuvremenu, nakon sastanka sa u rektoratu, dekanica Filozofskog fakulteta je pristala da bude medijator, kako bi se čitava priča razrešila.

– Ona se ponela skroz korektno i ovim putem bih joj se zahvalio, iako nema nikakve nadležnosti. Pokušala je da dovede do pomirenja ili do nekog kompromisa, međutim gospodin Gajić se nije ni pojavio na tom sastanku – izjavio je Đurić.

Srđan dodaje da očekuje da će današnji izbori proteći u znaku brojnih neregularnosti. Kako zaključuje, s obzirom na ponašanje članova Izborne komisije, kao i današnje incidente, aktivisti „Studentske reakcije“ ne isključuju dalje fizičke nasrtaje na pripadnike njihove organizacije.

Studentska pobuna na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, blokirane prostorije

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link