Lifestyle Magazin

Je*ao nas Balkan, da nas je*ao, neću ćerku da učim da čisti i kuva JER JE ŽENSKO!

Književnica i kolumnistkinje Milijana Barjaktarević podelila je na na društvenoj mreži Fejsbuk status u kojem se osvrnula na balkanske običaje i tradiciju, kao i na ustaljene obrasce koji su totalno različiti kada govororimo o vaspitanju ženske i muške dece.

Taj njen status napravio je pravu mali revoluciju i brojne reakcije, slično kao kada je Darko Lazić izjavio da je ćerkica je lepa vest, ali da sin je nešto posebno.

„Je*ao nas Balkan, da nas je*o. Kad si mala – budi fina smerna, dobar đak, nemoj da prdneš nigde. Odrasla sam uz komšiju Marka koji je smeo uvek da prdne i nije morao uvek u prodavnicu, i uvek je smeo da se igra i gleda TV.

Onda moraš biti fina da nađeš finog momka, da se fino udaš. Tu sam bila buntovnik, nisam poslušala mamu (!), ali sam ipak morala da slušam svekrvu jer ako joj sin voli pečeno meso i krompir svaki dan ima da ga jedeš, svaki dan na nos da ti izađe, je*alo ga i meso i krompir.

Pa onda morala da se pravim da uživam u kuvanju paradajza.

– „Jel voliš da jedeš? Onda kuvaj!“ – sistem vrednosti.

Pa onda – lepo je što si rodila ćerku, ali „De-napni se, ako možeš i sina ne bi bilo loše“. Rodim sina, zavolim ga, ono baš, onda ni to ne valja. Razmazićeš ga!

A ćerku da naučiš da pere i sprema – jer je žensko! E vala neću da je teram. Nek pomera granice i načela ove vukojebine, nek bude sama sebi gazda, nek ne da da je ucenjuje nijedan muškarac, nijedna žena, nijedno „balkansko pravilo!“

Verujem u snagu žene i želim joj da bude svoja, da ima svoj dinar od svog znanja, a onda neka voli koga hoće, ako hoće.

Nije bitna čista kuća, i čisti prozori, nego čist obraz, nego čista duša. Jer znam i one kod kojih sva kuća blista, zimnica kuhinju krasi, a srce od zlobe puca. Sve sam vam dala koreni moji, al ne dam ćerku u Balkanske skute“, napisala je ona.

No, priča je ubrzo dobila i nastavak – autorka je priznala da se u još jednom navratu zainatila balkanskoj tradiciji, pa njen sin zna sve da skuva, iako je tek tinejdžer.

A čak je samoinicijativno to naučio!

Komentari podrške i slaganja sa stavom književnice su stizali, ali neke majke javile su se i priznale da sad shvataju da su „podbacile“ u vaspitavanju, jer svoje sinove nisu tako vaspitale.

„Pogodila si u epicentar ovog naseg nesvesnog naroda. Imam dva sina i neprestano slusam o tome kako MORAM da rodim i zensko da mi može kad odraste da opere suđe, usisa itd. Da se razumemo,volela bih ja da imam i ćerkicu, ali,ne da mi rinta u ovom veku gde postoji mašina za sve. A opet, kad bih je i imala ja bih bila najgora tašta ikada“, napisala je jedna majka.

Žena ne mora da rađa. Žena ne mora da zna da kuva. Žena ne mora da bude dama

Izvor: Kurir

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

125 Shares
125 Shares
Share via
Copy link