Magazin Novi Sad

Za 20 godina priznanja Grada Novog Sada dobilo 78 muškaraca i tek 10 žena

Među dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Novog Sada ove godine nema žena. To nije ništa neobično jer je tokom poslednje dve decenije gradsko priznanje dobilo tek 10 žena.

Zbog diskriminacije žena prilikom dodela priznanja pokrenuta je i inicijativa da se za narednu godinu predlože Novosađanke koje su svojim radom i delovanjem doprinele gradu.

U delu javnosti ove godine javilo se nezadovoljstvo zbog odluke da se episkopu bačkom Irineju dodeli Novembarska povelja. Razloga za nezadovoljstvo bilo je više, a neke od njih nabrojao je šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar, obrazlažući zbog čega će ligaši bojkotovati svečanu sednicu na kojoj se odlučuje o dobitnicima najviših gradskih priznanja.

Kada se „pročešljaju“ dobitnici Novembarske povelje i Oktobarske nagrade naići će se na veoma malo ženskih imena. Žene mogu da budu dobitnice tek kao deo nekog kolektiviteta, kao što je slučaj ove godine kada se nagrada dodeljuje volonterima i volonterkama Novog Sada ili pak Klinici za infektivne bolesti KCV. Jedini pojedinac koji će dobiti je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Kao pojedinac, žena je poslednji dobila Oktobarsku nagradu 2016. godine i to je bila dr Dragana Ćorić. Nakon nje nagrada je uručena i kulturologu Ismetu Atiću, novinaru Nenadu Ćaćiću, muzičaru Milanu Muminu, profesoru Iliji Kovačeviću…

Kod Novembarske povelje još je primetniji izostanak žena među laureatima. Da biste naišli na dobitnicu među dobitnicima morate da pogledate u sada već davnu 2005. godinu, kada je nagradu dobila direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin Martinović.

Situacija je nešto drugačija kod Februarske nagradu, koju je prošle godine dobila Joland Korora iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, a 2016. ovo priznanje je pripalo atletičarki Ivani Španović. Međutim, pre jedne od najboljih skakačica u dalj na svetu, Novembarska povelja je 13 godina zaredom odlazila u ruke muškaraca.

Ukoliko se posmatra period od 2000. godine, dobija se nešto jasnija slika, ukazuju u Gender Knowledge Hub-u. A nije da grad nema Novosađanke vredne pomena, kao što i nije da se najviše gradska priznanja nisu dodeljivala raznoraznim „zaslužnim“ građanima.

Novembarsku povelju su dobila 33 pojedinca, od toga su samo dve laureatkinje. U istom periodu Oktobarsku nagradu je dobilo 35 pojedinaca, a ovog puta priznanje povodom Dana oslobođenja Novog Sada dobilo je samo pet žena. Februarska nagrada otišla je u ruke 20 pojedinaca, odnosno u ruke 17 muškaraca i samo tri zaslužne građanke.

Od ukupno 88 pojedinaca i pojedinki koje su dobili nagrade od 2000. vidi se da je nagrađeno tek 10 žena i 78 muškaraca.

„Ti podaci nam govore o strukturnoj diskriminaciji žena, koja se vezuje za osnovnu podelu na privatnu i javnu sferu, gde je privatna rezervisana za žene, a javna za muškarce, što se vidi i po ovim nagrada“, kažu u Gender Knowledge Hub-u za 021.rs.

Nekoliko je razloga za to, a jedan je i neinformisanost građana i nemotivisanost da samoinicijativno predlažu laureate i laureatkinje.

„U tom smislu je zanimljivo da posle postoji nezadovoljstvo oko toga ko je dobio nagradu, a da nismo zapravo uradili ništa da kandidujemo one za koje mislimo da je zaslužuju. Žene su definitivno u tom spektru nevidljive. Drugi problem je taj što oni koji donose odluke o nagradama nisu to prepoznali kao neki način afirmacije ravnopravnosti i vidljivosti žena i njihovog doprinosa razvoju grada i nekim drugim vrednostima. U tom smislu nisu uradili ništa afirmativno da se to promeni. Uslovno rečeno, postoji odgovornost obe strane“, dodaju naše sagovornice, piše 021.rs.

Iz tog razloga Gender Knowledge Hub pokrenuo je inicijativu kroz koju je pozvao Novosađanke i Novosađane da za 2021. predlože sugrađanke za koje smatraju da zaslužuju Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju.

„Ovom inicijativom smo htele da skrenemo pažnju na ove činjenice, jer smatramo da je to važno. Pokušale smo da mapiramo žene koje bi mogle da dobiju te nagrade. Zanimljive inicijative smo dobili. Između ostalog, dobili smo predlog da bude i jedna zajednička ženska nagrada za sve žene koje su učestvovale i izgurale većinu gradskih zelenih inicijativa, od Parkića kod Muzeja Vojvodine do Limana. Žene su ozbiljne ekološke aktivistkinje u gradu, tako da postoji inicijativa i za jednu zajedničku nagradu koju bi delile aktivistkinje“, otkrivaju u Gender Knowledge Hub-u.

Bački episkop Irinej Bulović dobitnik Novembarske povelje Novog Sada

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

438 Shares
438 Shares
Share via
Copy link