Lifestyle Magazin

Rad oko dece i kuće vredi 72.000 dinara mesečno a domaćice u Srbiji ne dobiju ni dinar

pranje sudova

Kada bi žene bile plaćene za rad koji obavljaju u domaćinstvu po tržišnim cenama, njihova mesečna zarada iznosila bi oko 72.000 dinara, govori najnovije istraživanje Akademije ženskog preduzetništva iz Novog Sada, koje je urađeno u okviru projekta „Od neplaćenog do plaćenog i vidljivog ženskog rada” i podržano od strane Agencije UN za rodnu ravnopravnost (UN Women) i delegacije EU u Beogradu.

Do ove računice došlo se tako što su uzete prosečne tržišne satnice poslova koji se najčešće obavljaju u domaćinstvu i koje iznose oko 600 dinara i potom pomnožene sa četiri sata dnevno, koliko žene u proseku provedu u neplaćenom radu u domaćinstvu.

Kuvaj, spremaj, peri, peglaj, a o deci i da ne pričamo… uglavnom sve to rade žene i majke, bez obzira da li su domaćice ili ne.

A, u moderno doba, mnogima se to ne čini kao fer, posebno ne jer mnoge žene sada i rade, te su na dobrim pozicijama, a i dalje vode računa o kući podjednako kao i da su domaćice.

Često se priča o tim ciframa i računa se koliko bi zapravo (u zemlji Utopiji) bio plaćen taj neplaćeni rad u kući, a ovaj tvit pokrenuo je lavinu komentara.

– Neplaćeni rad žene u kući vredi 72.000 dinara, dobro jutro muževi koji imaju domaćice! Dobro jutro mužu moj, daj pare, šaljivo je napisala jedna korisnica.

– 72.000 po poslu koji obavljaju, znači bar još puta 3-4, dodala je jedna korisnica, dok je jedan Tviteraš naveo još veću cifru:

– Pre desetak godina u emisiji Olivere Kovačević su spominjali cifru od oko 140.000 dinara.

S tim da je još jedna korisnica napravila jednu vrlo zanimljivu računicu koja nas tera da stavimo prst na čelo:

– Ako jedna ista osoba radi svakodnevno samo na spremanju obroka, to je oko 2 sata (kako kad). Spremi doručak, kupovina, ručak, napravi sendviče… zatim ide razno sređivanje kuće, veša… to je jedno sat dnevno, ako dodamo i vikend pa podelimo sa 7, neka bude 2 sata. Realno, ta jedna osoba radi još pola radnog vremena kućne pomoćnice oko kuće, 7 dana.

Zatim razne obaveze oko dece itd… nagomila se još 2 sata dnevno. I stignemo do 6 sati dnevno, 7 dana = 42 sata. A ako je ta osoba žena, a priori pretpostavimo da radi za manju platu tako da ko joj kriv. Zato učite ćerke da nisu rođene da budu na loše plaćenim poslovima, već da uvek mogu bolje.

A, imamo i predlog kako očuvati zdravu porodicu:

– Ima li veće sreće i privilegije nego biti „domaćica“, da brineš o porodici, da pravilno vaspitavaš decu, da imaš vremena i za sebe i za porodicu. Bilo bi zaista lepo da budu penziono i socijalno osigurane. Mislim da bi se na taj način očuvao kult ZDRAVE porodice.

Ali, žena koja je napisalka tvit i brojne komentatorke naišle su na nerazumevanje, čak i napade.

– Ta priča je teška glupost. Neplaćeni rad imaju i muškarci tom istom logikom tipa odvoženje dece do škole, na trening… popravke po kući itd.

– A kad odbiješ pun pansion, 30 dana, ispadneš dužna, dodao je drugi korisnik – i nije jedini koji tvrdi da žena još i duguje…

– Odličan tvit! Treba dodati na to troškove stanovanja,hrane, komunalije kao i troškova za lične potrebe (odeća, kultura, rekreacija, telekomunikacija)koje žena ne plaća. Takođe ne plaća ni zdravstveno osiguranje i vrlo verovatno će naslediti penziju. Na kraju ona treba da doplati.

Još „izbije“ i pare iz novčanika…

– Meni moja uredno izbije min. 400 maraka mesečno za svoje ceifove. 200 eura. Koliko je to dinara?

Jedan muškarac smatra da se u tome krije i razlog njegvoog razvoda…

– Eto, a ja se pitao što se toliko razvodim. Slabo sam plaćao, to je to, nema šta drugo da bude.

Ipak, neki su umesto da se žale i napadaju, našli i rešenje:

– Niko ne voli kućne poslove ali moraju se uraditi. Mi podjednako radimo sve, s time da ja recimo uvek perem kupatilo jer sam malo postao OCD što se tiče toga, žena veš itd. Kad živis sam dugo, da vidiš kako sve može da se nauči, napisao je jedan muškarac.

I nismo sigurni da postoji žena koja se sa njim ne slaže, šta vi mislite?

Izvor: Žena

„Dobra žena zna gde joj je mesto“: Šokantan priručnik iz 1955. uči kako da udovoljite mužu

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link