Koronavirus Ljubimci Magazin

USVOJENO U šetnju sa kućnim ljubimcima između 20 i 21 čas

Vlada Srbije usvojila je izmenu ograničenja kretanja tokom policijskog časa, kako bi građani mogli da prošetaju svoje kućne ljubimce jednom tokom večeri.

Vlada je odlučila da dozvoli izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju svakoga dana u periodu od 20 do 21 čas, počevši od danas, a mogu da idu najviše 200 metara od adrese stanovanja.

Takođe, nije dozvoljeno da se vlasnici ljubimaca okupljaju u grupama, već moraju da poštuju do sada donete mere Vlade Srbije, javlja 021.

Ranije je nekoliko udruženja za zaštitu prava životinja uputilo zajednički apel predsednici Vlade Ani Brnabić, kojim se traži da se vlasnicima kućnih ljubimaca omogući šetnja i tokom policijskog časa.

Vlasnici pasa su se sa uvođenjem policijskog časa našli u velikom problemu zbog svojih ljubimaca, jer nisu u mogućnosti da ih izvedu, kako bi obavili osnovne fiziološke potrebe.

„Apelujemo da razmotrite mogućnost da vlasnicima pasa bude dozvoljeno da prošetaju svoje ljubimce u vreme policijskog časa, tj. uveče. Radi se o kratkoj šetnji, oko 15-ak minuta, koja za cilj ima obavljanje fizioloških potreba s obzirom da su psi naučeni da fiziološke potrebe ne obavljaju u stanu nego napolju. Smatramo da bi ova dozvola omogućila smanjenje stresa kod vlasnika, jer je nemoguće objasniti psu zašto ne može da izađe, a takođe bi smanjila gužvu koja se nepotrebno stvara u periodu od 19 do 20 časova kada svi krenu napolje, s obzirom da se inače izvode u 22, 23, 24 časa ili kasnije“, navodi se u apelu, koji potpisuju udruženja „Nada za životinje – Riska“, „MIA Ar“, „Link plus“ i „Feniks“.

U apelu je istaknuta želja da se građanima omogući „da i u ovoj situaciji ostanu odgovorni vlasnici“, a da pritom „ne ugroze red i disciplinu koja nam je svima neophodna u borbi s virusom“.

Ranije danas list Blic je pisao da će ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović inicirati izmenu ograničenja kretanja tokom policijskog časa, kako bi građani mogli da prošetaju svoje kućne ljubimce jednom tokom večeri, saznaje.

Poslednjih dana MUP- u se obratio veliki broj građana koji su trazili pomoc u vezi sa ovim problemom.

Podsetimo, u Srbiji je na snazi vanredno stanje i uveden je policijski čas od 20 časova do pet sati ujutru.

Sinoć je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da će od Vlade Srbije tražiti da se vreme poveća, te da počinje od 17 časova i, samim tim, traje 12 sati.

Svim osobama starijim od 65 godina kretanje izvan kuća je strogo zabramnjeno osim na nekoliko sati nedeljom ujutru zbog odlaska u prodavnicu.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“: 011 2684 566

4 moguća scenarija za okončanje pandemije koronavirusa, možda i pre nego što očekujemo

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

476 Shares
476 Shares
Share via
Copy link