Koronavirus Magazin

4 moguća scenarija za okončanje pandemije koronavirusa, možda i pre nego što očekujemo

Ako iskoristimo prednosti postojećih lekova koji najviše obećavaju u borbi sa koronavirusom, kraj pandemije može doći brže nego što većina misli. Ovo je u autorskom tekstu za Fox News napisao jedan od vodećih američkih epidemiologa Viljam Haseltajn (William Haseltine).

Dr Haseltajn, koji se upravo vratio iz Vuhana sa kinesko-američkog samita o zdravlju, kaže da sadašnja epidemija koronavirusa (COVID-19) nije neočekivana među naučnicima i upozorava da ćemo se suočavati i sa drugim biološkim pretnjama.

Ali on smatra da je ovo prilika da kreiramo lekove čiji je razvoj stao nakon pretkliničkih studija, pošto su prethodne epidemije zaustavljene.

„Usred epidemije SARS-a i MERS-a (respiratorni sindrom uzrokovan koronavirusom 2012), razvijani su lekovi kandidati koji ciljaju ključne proteine koronavirusa, u laboratorijskim i pretkliničkim studijama, ali nikad nisu razvijeni do kliničkih testiranja. To je zato što nije bilo tržišta za te lekove, pa nijedna vlada nije bila spremna da garantuje njihov otkup. Srećom, danas je obnovljen interes za ubrzan razvoj tih lekova“, piše dr Haseltajn.

Pandemija koronavirusa će se završiti, nastavlja dr Haseltajn, bez obzira koliko danas izgleda nepobediva. Jedino je pitanje – kako. Dr Haseltajn kaže da postoje četiri moguća načina.

Koronavirus postaje sezonski

Ako se ispostavi da je koronavirus sezonski, što znači da će broj novih slučajeva opadati kako vreme postaje toplije. Ali u ovom scenariju, koronavirus će se vratiti kada ponovo zahladni. Jedino možemo da se nadamo da će do tada zdravstveni sistemi biti bolje pripremljeni da pomognu u oporavku onima koji će teško oboleti.

Kolektivni imunitet

Stvara se kada se dovoljan deo populacije zarazi, oporavi i razvije prirodni imunitet. Ovde je problem to što će razvoj kolektivnog imuniteta zahtevati značajan vremenski period. Dok čekamo, moguće je da će 200.000 do 1,7 miliona ljudi u Americi umreti.

Razvoj vakcine

Ovo ima smisla ako bi vakcina bila dostupna svima. Trenutno je u određenim fazama razvoja najmanje 5 vakcina, a jedna je počela sa kliničkim studijama ove nedelje. To je obećavajući razvoj, ali i ovde je problem vremenski period. U najboljem slučaju, biće potrebni meseci pre nego što vakcina bude dostupna za masovnu proizvodnju.

Razvoj terapijskih lekova

Ubrzan razvoj terapijskih lekova koji tretiraju respiratornu infekciju i, u zavisnosti od leka, preveniraju njeno ponovno javljanje. Jedna od opcija je kombinacija lekova protiv virusa koji ciljaju ribonukleinsku kiselinu (RNK) u središtu koronavirusa, odgovornog za današnju pandemiju.


Zaključak

Imamo priliku, sada je pitanje pravog vođstva kako bismo mogli da krenemo ka okončanju sadašnje pandemije. A kad se to dogodi, ne bismo smeli da zaboravimo lekcije koje učimo danas.

U budućnosti će se javiti neki drugi smrtonosni koronavirus. Takođe, biće i drugih smrtonosnih i prenosivih oblika gripa, globalnog širenja tuberkuloze otporne na antibiotike i bakterija otpornih na antibiotike.

Epidemija koronavirusa je još jedna lekcija prirode, ona koji smo igorisali u prošlosti. Ako je budemo ignorisali u budućnosti, možemo da se nađemo u još većoj opasnosti.

Dr Viljam Haseltajn je nekadašnji profesor na Harvardu i osnivač Odeljenja za istraživanje kancera i HIV-a na tom univerzitetu. Bio je jedan od vođa timova SAD borbu protiv HIV-a i antraksa.

Izvor: Fox News

Dnevnik u doba korone: Ovaj virus je poslednji alarm za čovečanstvo

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

513 Shares
513 Shares
Share via
Copy link