Magazin Putovanja

Kinezi postavili ogromne pokretne stepenice na planinu, da bi turisti lakše mogli do vrha (VIDEO)

pokretne stepenice

Pokretne stepenice svakodnevica su u većini gradova. Čak i za mali uspon do trgovine ili prvog sprata šoping centra mnogi koriste ovu pomoć, pa se ponekad čini da se čovek, ako baš ne želi, više se praktično i ne mora kretati.

Fantastičan izum koji je trebao olakšati kretanje starijima i onima koji imaju problem s hodanjem počeli su koristiti i stari i mladi, i bolesni i zdravi. No potpuno luda vest dolazi iz Kine. Tamo su pokretne stepenice postavili na planinu!

U kineskoj provinciji Zhejiang, na slikovitu planinu Tianyu, pokretne stepenice su postavljene uz obronke planine, odnosno brdašca, visokog 350 metara. Osim što za doći do vrha i uživati u pogledu “planinari” više ne moraju napraviti ni koraka, iz rukohvata ih šprica i osvežava vodena maglica.

I ove su stepenice postavljene kako bi olakšale uspon starijima i teško pokretnima, no na fotografijama i videima koji su preplavili internet vidi se da ih koriste ljudi svih dobi i na njima se redovno stvaraju velike gužve. Nakon postavljanja prošle godine na društvenim mrežama se razvila žučna rasprava.

Na jednoj su strani oni koji brane ovu inovaciju, a na drugoj ljubitelji planinarenja koji smatraju da je to uništavanje prirode i oduzimanje svakog smisla uživanju u planinama.

Planina Tianyu smeštena na obali jezera visoka je, dakle, nešto više od 350 metara. Zbog nepristupačnog terena, uspon do vrha u dužini od oko 3 kilometra trajao je oko 50 minuta. To je, dakako, predstavljalo problem starijima. Najpre su lokalne vlasti razmišljale o žičari, ali su od nje odustali zbog sigurnosnog rizika i ograničenog transportnog kapaciteta. Na kraju su se odlučili za gradnju stepenica koja je koštala oko 1,4 miliona dolara. “Stepenice su sigurnije i zadovoljavaju potrebe ovog slikovitog područja,” rekli su predstavnici lokalnih vlasti prošle godine kineskim medijima.

Pokretne stepenice ipak ne vode do samog vrha planine, pa će oni koji ga žele “osvojiti” ipak morati da naprave nešto koraka. Zadnja je postaja vidikovac s prekrasnim pogledom na planinu, do kojeg većina posetitelja i ide.

Ovo nisu prve pokretne stepenice na planini u Kini. Pre četiri godine u pejzažnom području Shen Xian Ju u gradu Taizhou postavljena je ogromna instalacija koja omogućava obilazak planine bez napora i povezuje dva susedna brda.

Izvor: Putni kofer

U Dubaiju će graditi repliku meseca, biće visoka 224 metara i koštaće 5 milijardi dolara (VIDEO)

Reklama
script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link