Magazin Novi Sad

Za (ne)pokretne stepenice u NS pothodniku krivi građani, nabavka delova otežana

Pothodnik novi sad
Foto: Ilustracija/ mojnovisad.com

Ukoliko ste u poslednjih nekoliko godina prolazili kroz (jedini) pothodnik u Novom Sadu, koji prolazi ispod Bulevara Mihajla Pupina, verovatno ste zaključili da ćete morati da se popnete peške, pošto je većina Novosađana odavno odustala i od pomisli da će pokretne stepenice ikada ponovo proraditi.

Čini se da će takva situacija ostati i u doglednoj budućnosti, pošto iz nadležnih institucija poručuju da je nabavka uslovljena godinom proizvodnje, a da su česti kvarovi posledica neadekvatnog korišćenja eskalatora od strane građana.

„Neadekvatno korišćenje“ krivac za česte kvarove

Mnogi sugrađani ponadali su se da će ovo stepenište biti popravljeno kada je pothodnik krajem 2018. početkom 2019. godine rekonstruisan, ali se to nije dogodilo.

U međuvremenu se nekoliko puta kvarilo i popravljalo, ali svaki put je „ispravni“ režim veoma kratko trajao, piše Moj Novi Sad.

Iz nadležne Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove navode da su kvarovi na pokretnim stepenicama posledica neadekvatnog korišćenja.

– Većina kvarova koji se javljaju na pokretnim stepenicama je posledica neadekvatnog korišćenja od strane korisnika/prolaznika, s obzirom na to da se nalaze u prolazu koji je deo pešačke komunikacije i dostupne su svima – rekli su za „Dnevnik“ u Upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove, premda bez objašnjenja šta se sve podrazumeva pod neadekvatnim korišćenjem.

Nabavka delova otežana

Oni su dodali i da je mogućnost nabavke odgovarajućih rezervnih delova umnogome uslovljena godinom proizvodnje, što otežava nabavku, kao i čekanje na isporuku od proizvođača.

Nadležni kažu da su, kako bi se rešio problem, preduzeti odgovarajući koraci, što podrazumeva pribavljanje idejnog rešenja i izradu projekta rekonstrukcije, odnosno zamene starih pokretnih stepenica novim.

Poslovni prostori i stepenice u podzemnom prolazu u nadležnosti su Uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove, koja je ugovor za servisiranje i održavanje pokretnih stepenica sklopila s firmom „Snežana Starčević PR, radnja za opravku mašina BŠ“ iz Bačkog Gradišta.

Ukupna vrednost posla je 2.305.200 dinara s PDV-om, na godišnjem nivou, a osim stepenica u pothodniku, ugovorom je obuhvaćeno i održavanje jedanaest liftova u objektima kojima upravlja Uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove.

Otežano kretanje osobama sa invaliditetom

Iz te uprave napominju da su sadašnje pokretne stepenice u pothodniku ugrađene 2007/2008. godine.

Budući da se podzemni prolaz nalazi u najužem centru grada, kao i da povezuje dve strane Bulevara Mihajla Pupina, jedne od najpromentnijih saobraćajnica, stepenište u stanju „mirovanja“ ne ostavlja baš najbolji utisak na one koji posećuju naš grad.

Njihovo pokretanje znatno bi olakšalo prolaz kroz pothodnik osobama s invaliditetom, roditeljima s malom decom, pogotovo u kolicima, kao i starijim sugrađanima, zaključuje „Dnevnik“.

Izvor: Moj Novi Sad

Klinca koji se vozao na ivici pokretnih stepenica tržnog centra je ovaj put sam Bog pogledao

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link