Magazin Svet

U Dubaiju će graditi repliku meseca, biće visoka 224 metara i koštaće 5 milijardi dolara (VIDEO)

Dubai mesec
Foto: Moon World Resorts Inc.

Dubai važi za grad u kojem su sagrađena prava arhitektonska čuda, pa je pustinja koja se tu nalazila pre samo nekoliko decenija pretvorena u moderni Vavilon, megapolis u koji hrle turisti i koji predstavlja jedan od svetskih ekonomskih centara.

Međutim, izgleda da će Burž Kalifa, najviša zgrada na svetu, ostrvo u obliku palme i luksuzni hotel Burž Al Arab Džumeira u obliku jedra, uskoro dobiti opasnu konkurenciju.

Naime, kanadska kompanija planira da izgradi četiri „Moon Resort-a“, od kojih će se prvi graditi u Dubaiju.

Ogromna replika Meseca biće visoka 224 metara, planirano je da od spolja izgleda kao realističan prikaz nebeskog tela sa kraterima i grubom teksturom, dok će luksuzna unutrašnjost pružati potpuni doživljaj života u „lunarnoj koloniji“, piše Index.

Naselje će se sastojati od ​​144 luksuzne jedinice koje će biti dostupne za kupovinu u sklopu programa privatnih rezidencija.

Svaka vila površine 185 kvadratnih metara dolazi sa doživotnim članstvom u „Moon-u“, čiji će članovi uživati u ekskluzivnim privilegijama.

Planirano je da se u okviru luksuznog letovališta nalazi noćni klub, spa i wellness centar, džez piano laundž i višeetažni salon koji će se bazirati na izgledu svemirskog broda, dok će veliki kongresni centar biti namenjen privlačenju izlagača iz oblasti tehnologije i svemirskih istraživanja.

Ideja na kojoj se radi već dvadeset godina osmišljena je sa ciljem dovođenja svemirskog turizma u ovu pustinjsku zemlju, a prema proceni kompanije, izgradnja ovog jedinstvenog rizorta će trajati dve godine.

Projekat će koštati oko 5 milijardi dolara, a kada bude završen, rizort će moći da primi do 10 miliona posetilaca godišnje.

Prvi „Moon resort“ trebalo bi da bude dovršen 2027. godine, a zatim bi trebalo da usledi gradnja ovakvih arhitektonskih čuda u Severnoj Americi, Evropi, Severnoj Africi i Aziji.

Izvor: Index

Velimir izgradio Dubai iz zrna peska, ozeleneo ga i dobio nagradu za životno delo

55 Shares
Share via
Copy link