Magazin Srbija

Srpski fitnes stručnjak i jutjuber pojeo 300 jaja za 10 dana, pa objavio krvnu sliku (VIDEO)

Foto: Screenshot / YouTube / Back To The Basics

Brojni nutricionisti već decenijama lome koplja šta je zaista zdravo u ljudskoj ishrani tj. koje su namirnice preporučljive i u kojim količinama.

Svi znamo da je brza hrana ekstremno nezdrava i da je treba izbegavati, ali šta je sa nekim tradicionalnim namirnicama koje smo vekovima koristili?

Prvo su stručnjaci za pravilnu ishranu savetovali da svinjsku mast zamenimo uljem, dok je sada aktuelna mantra da je mast zdravija, a slična priča je i sa slaninom, koja je posebno korisna za pluća, ukoliko se naravno jede u umerenim količinama.

Nutricionisti takođe smatraju da je zdravo pojesti jedno jaje dnevno, uključujući i žumance, ako ne patite od kardiovaskularnih bolesti i imate normalan nivo holesterola u krvi, jer su bogata proteinima, zdravim mastima, esencijalnim vitaminima i mineralima.

I pre početka izazova jeo 5 do 8 jaja dnevno

Međutim, postoje ljudi koji žele da testiraju granice ljudskog organizma, a šta se zaista može dogoditi ako u toku dana pojedemo ogromne količine jaja i kako njihova konzumacija utiče na holesterol, zapitao se srpski fitnes stručnjak i jutjuber Nikola Vejnović.

Njegov kanal prati 154 hiljade ljudi, a on je sa pratiocima odlučio da podeli lekarske nalaze kompletne krvne slike pre i posle izazova u sklopu kojeg je za 10 dana pojeo, ni manje ni više – 300 jaja!

– Ono što je bitno da znate da ja i inače svakog dana jedem pet do osam jaja – rekao je pokazujući nalaze vađenja krvi iz kojih je vidljivo da mu je LDL ili loš holesterol, na donjoj granici, prenosi Index.

On je napravio plan da 10 jaja pojede ujutro, 5 pre treninga, 10 posle treninga i 5 jaja pre spavanja.

Svakodnevno obaveštavao pratioce o toku eksperimenta

Kako mu se tokom eksperimenta, gde je jeo 30 jaja dnevno, ne bi smučio život, pripremao ih je na razne načine i kombinovao sa drugim namirnicama.

Vejnović je detaljno objašnjavao kako se osećao iz dana u dan, opisivao stanje svog želuca nakon konzumacije ogromne dnevne količine jaja, kao i kako mu je bilo da trenira pod tolikim opterećenjem.

Nekad je jeo i različit broj, pa bi se desilo da nekad pojed 25, a drugi dan 35, kako bi održao zadati prosek.

Spremao ih na različite načine, kako mu se ne bi smučila

Na kraju je naglasio da mu se jaja nisu smučila, baš zato što što ih je spremao na puno različitih načina, a pritom mu se i proces zarastanja desnog pektoralisa, povređenog mišića zbog kojeg je i započeo sa ovim eksperimentom, ubrzao.

Jeo 30 jaja dnevno
Foto: Screenshot / YouTube / Back To The Basics

Takođe je rangirao načine spremanja jaja po ukusu.  Tako su kuvana jaja dobila ocenu 3 od 10, kajaganu sa višnjama, čokoladom i medom 9 od 10.

Iznenađujuće analize krvi

Po isteku 10. dana ponovio je analize krvi, a rezultati su iznenađujući, iako su bili dosta lošiji nego na početku eksperimenta.

Leukociti su mu pali sa 7.1 na 6.1, eritrociti se snizili sa 5.56 na 4.46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128.

Rezultati krvi jaja
Foto: Screenshot / YouTube / Back To The Basics

Ukupni holesterol je narastao s 2.91 na 3.44. Nivo triglicerida u krvi povećao se sa 0.85 na 1.01, a LDL holesterola sa 0.22 na 0.80.

Nikola je na kraju naglasio da nikom ne preporučuje da pokuša eksperiment koji je on odradio, iako je zaključio da umereno konzumiranje jaja ne utiče značajno na povećanje holesterola.

Izvor: Index, YouTube / Back To The Basics

Koliko jaja smemo da pojedemo na Vaskrs i koja su najzdravija?

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
40 Shares
Share via
Copy link