Magazin Novi Sad

Počinje suđenje bivšem načelniku novosadske policije, tereti se za više krivičnih dela

slobodan-malesic
Foto: Zorana Jevtic

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje načelniku novosadske policije generalu Slobodanu Malešiću.

On se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Na današnjem suđenju optuženi bi trebalo da iznesu odbranu.

Među optuženima u ovom slučaju bio je i privatni preduzetnik Dženan Kujović, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja, a koji je na osnovu sporazuma sa tužilaštvom osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana sa rokom provere dve godine.

Pored kazne zatvora on je kažnjen i sa tri miliona dinara. Kujović je osuđen zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom trgovina uticajem u produženom trajanju.

Pored Malešića na optuženičkoj klupi nalaze se policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić, optužen za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević optužen za krivična dela udruživanje i zloupotreba službenog položaja.

Darko Savić i Ivan Pavlović optuženi za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako je ranije saopštilo tužilaštvo, Malešić se tereti da je organizator ove kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

On je, kako se sumnja, od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Cilj im je bio sticanje finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe, sumnja tužilaštvo. Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama.

Tužilaštvo dodaje da je Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića, da izbegne pritvor za nasilje u porodici. Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana, navelo je ranije tužilaštvo.

Povezivan sa Galensom i Zvonkom Veselinovićem: Ko je Slobodan Malešić?

Izvor: Tanjug

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link