Magazin Novi Sad

Povezivan sa Galensom i Zvonkom Veselinovićem: Ko je Slobodan Malešić?

slobodan-malesic
Foto: Zorana Jevtic

Načelnik PU Novi Sad Slobodan Malešić uhapšen je noćas oko dva sata zbog zloupotrebe službenog položaja, a reč je o policijskom generalu koji je javnosti postao poznat tokom julskih protesta 2020. godine, kada je policija upotrebila prekomernu silu u cilju suzbijanja demonstracija.

Tako su ga pojedini građani krivili za policijsku brutalnost.

„Ovaj nesrećnik Slobodan Malešić pomoćnik direktora policije, zadužen je za komandovanjem posebnih policijskih formacija (Žandarmerija, SAJ…)“, tvrdio je advokat Nikola Lakić.

General Malešić, pomoćnik direktora policije, od septembra 2020. godine nalazi se na čelo PU Novi Sad, a nakon što je smenjen Milorad Šušnjić, dotadašnji šef novosadske policije, kome se sudi za zloupotrebu službenog položaja.

Šušnjiću se sudi u postupku sa nekadašnjom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović.

Bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković svojevremeno je uputio apel tadašnjem direktoru srpske policije Vladimiru Rebiću da preispita imenovanje Slobodana Malešića za načelnika PU Novi Sad, kako bi se pronašlo adekvatnije i održivije rešenje za pomenutu poziciju.

Razlog Novakovićevog obraćanja Rebiću jeste taj što, kako tvrdi, postoji povezanost između Slobodana Malešića i kompanije Galens.

– Jedan od vlasnika kompanije Galens Nebojša Petrić i novi načelnik PU Novi Sad Slobodan Malešić se poznaju još iz rodnog Prijepolja i lično su u dobrim odnosima. Dakle, Nebojša Petrić i kompanija Galens su dobili svog ličnog načelnika policije. Ovim je stvorena policijska zaštita za realizaciju projekta ‘Novi Sad na vodi’ u kom dominantnu koruptivnu ulogu ima upravo Galens – poručio je tada Novaković.

Inače, Malešić je na poziciju šefa novosadske policije došao baš sa mesta zamenika direktora policije Vladimira Rebića, gde je bio zadužen za upravljanje posebnim jedinicama.

I dok su ga opozicioni političari, poput lidera Dveri Boška Obradovića, nazivali kumom kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića sa Kosova, ubrzo nakon postavljanja na čelu PU Novi Sad, ljudi bliski vlasti tvrdili su da je reč o čoveku koji će smiriti situaciju u tom gradu.

Inače, Malešić je rođen 29. jula 1976. godine u Prijepolju, a u MUP-u Srbije radi od 1995. U Upravi saobraćajne policije je proveo osam godina, gde je dogurao do zamenika načelnika Uprave saobraćajne policije.

Kad je 2014. za direktora policije imenovan Vladimir Rebić, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije, a onda je marta 2016. postavljen za načelnika PU Kragujevac gde se zadržao do polovine septembra.

Tada je postavljen za Rebićevog pomoćnika. U junu 2019. godine Malešić je unapređen u čin generala policije.

On je noćas priveden od strane Sektora za unutrašnju kontrolu (SUK), a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Uhapšen načelnik novosadske policije Slobodan Malešić

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

225 Shares
225 Shares
Share via
Copy link