Magazin

Počeo protest protiv otimačine zemlje u Srbiji i novog Zakona o referendumu

protest-eksproprijacija
Foto: Julija Vojinović/Luftika

Protest protiv Zakona o eksproprijaciji, ali i usvajanja novog Zakona o referendumu počeo je u 18 sati na Andrićevom vencu u Beogradu. Poziv na skup pod nazivom „Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?”, ispred zgrade Predsedništva Srbije ekološke organizacije uputile su svim građanma.

Kako saznaje Nova.rs, planirano je da se od Andrićevog venca ide do Trga Republike, Svetogorskom ulicom do zgrade RTS-a, pa odatle do Vlade Srbije.

Policija je zatvorila Ulicu Kralja Milana za saobraćaj, gde su se aktivisti okupili ispred zgrade Predsedništva Srbije. Za sada je okupljeno par hiljada ljudi, građana i aktivista.

Među okupljenima nalaze se glumice Svetlana Ceca Bojković, Bojana Novaković i Jelena Stupljanin, epidemiolog Zoran Radovanović, novinar Srđan Škoro, profesorka Biljana Stojković, predstavnici ekoloških organizacija i Skupštine Slobodne Srbije.

protest4
Foto: Julija Vojinović/Luftika

Organizacije Eko straža, Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji pozvale su građane da dođu na protest zbog zakona koji je u direktnom interesu stranih ulagača, konkretno kompanije Rio Tinto.

Protest je podržalo više od 10 ekoloških organizacija.

Protest otvoren reklamom protiv „Rio Tinta“

Na početku protesta pušten je video spot o Rio Tintu. Okupljeno je više stotina građana. Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonistosti poručio je da Srbija nije na prodaju.

Naveo je da je na sastanku sa Delegacijom EU u Srbiji zgrožen podrškom koju Evropska unija daje kompaniji Rio Tinto.

„Zakonom o eksproprijaciji država može da vam uzme stan, kuću, njivu, poslovni objekat ili bilo koju drugu nepokretnost pod izgovorom da je površina pod nacionalnim interesom. U kriminogenoj državi to ostavlja velike mogućnosti za zloupotrebu, a prva i očekivana jeste eksproprijacija zemljišta u dolini Jadra i na drugim mestima gde je planirano otvaranje rudnika litijuma…Protest nije naš i biće još drugih grupa, pišemo vam zajedno samo zato što smo zajedno dogovorili da Vam uputimo poziv. Biće i drugih grupa i legitimno je da se pojave SVI građani koji hoće da zaustave uvođenje ovog zakona. Ali svesno smo da će se na skupu naći i prepoznatljiva politička lica iz opozicije, ovim se ograđujemo da je bilo šta urađeno u organizaciji sa njima, odgovaramo samo za sebe, jer vlast jedva čeka da nas poveže sve sa jednom od stranaka“, navodi se u pozivu ovih organizacija.

protest5
Foto: Julija Vojinović/Luftika

Podsećamo, kako se navodi u predlogu Zakona, ubuduće će svi postupci oko eksproprijacije biti vođeni po hitnom postupku. Zbog čega se uvodi hitnost ako se smanjuju rokovi postupanja nadležnih organa nije objašnjeno.

Ubuduće će izvođač radova moći privremeno, a za potrebe smeštaja radnika, materijala, mašina, da uzurpira zemljište čak šest godina.

Zakonski maksimum je tri godine, ali uz zahtev korisnika eksproprijacije, uzurpacija zemljišta može biti produžena na još tri.

Jedna od ključnih izmena odnosi se na član 20. Zakona o eksproprijaciji.

U njemu se navodi, između ostalog, da Vlada Srbije može utvrditi javni interes i „radi realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili od posebnog značaja za republiku Srbiju, a projekat se realizuje na osnovu zaključenog međunarodnog ugovora u kojem je jedan od potpisnika Republika Srbija“.

protest
Foto: Julija Vojinović/Luftika

U razgovoru za list „Nova“ profesor sa FEFA fakuteta Goran Radosavljević objašnjava da se ta odredba može široko tumačiti.

– To bi, recimo, moglo da znači da svaki ugovor o kreditu, koji mora da prođe verifikaciju Skupštine Srbije, time postaje međudržavni. Time, potencijalno, svaki projekat koji se pokriva tim kreditom može biti proglašen projektom od javnog značaja – kaže Radosavljević.

Ista stvar je i sa strateškim partnerstvima. Srbija je takva dokumenta potpisala sa Italijom, Francuskom, Azerbejdžanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Dakle, mi imamo strateško partenrstvo sa UAE. To znači da recimo, ako Al Dahri treba zemljište u Vojvodini kao deo nekog budućeg projekta koji proizlazi iz strateškog partnerstva, to može biti proglašeno javnim interesom, a zemlja eksproprisana (oduzeta uz naknadu) – objašnjava sagovornik.

Za projekat „Rio Tinta“ stvar bi mogla dodatno da se olakša usvajanjem izmena zakona o eksproprijaciji. To je već učinjeno, tvrde stručnjaci, Zakonom o referendumu.

 

Ispred Predsedništva Srbije počeo protest „Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?“

Posted by Nova.rs on Wednesday, November 24, 2021

Protest će se nastaviti u ponedeljak u Loznici:

Usvajanjem zakona o referendumu, u Srbiji neće biti potrebno da izađe polovina upisanih birača, već će odluku o bilo kojem važnom pitanju moći da donese manjina.

Stav struke je da to može da se iskoristi za čitav niz zloupotreba, pre svega na referendum o „Rio Tintu“, koji je vlast nedavno najavila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dnevniku na RTV Pink kako su glumci i javne ličnosti prisiljeni i ucenjeni da se pridruže protestima, pritom upoređujući Rio Tinto sa zagađenjem od cigareta, bolestima nastalim kao posledica svakodnevnog života i relativizujući večerašnje proteste nazivajući ih ‘tragikomičnom histeričnom kampanjom’.

– Znaju oni da tu nema ničega, oni pokušavaju da nađu svoje mesto pod političkim suncem – izjavio je Vučić. – Taj Ćuta je bio tajkun, on je želeo da kupi hidroelektrane i da se brzo obogati – dodao je Vučić, izjavljujući da se danas u Evropi vodi energetski rat.

Protest ispred Skupštine – Ako Vučić odobri zakone o eksproprijaciji i referendumu, prodaće Srbiju

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

13.3K Shares
13.3K Shares
Share via
Copy link