Putovanja

Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svetu

Poskupljenjem ulaznice za vreme leta na 300 kuna (40 evra) Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svetu, što uprava opravdava činjenicom da treba ograničiti broj posetilaca jer je ta svetska destinacija prirodne baštine ugrožena zbog gužvi.

Cena od 300 kuna za odrasle odnosi se na posete u junu, julu, avgustu i septembru, dok cena za decu i mlađe od 18 godina u tom razdoblju iznosi 120 kuna (16 evra).

To znači da samo ulaznice za četvoročlanu porodicu koštaju 840 kuna (112 evra), a tome treba dodati troškove za hranu, piće i parking što cenu jednodnevnog izleta diže na više od 1.000 kuna (134 evra).

Novi cenovnik stupio je na snagu 1. januara, a turističkim agencijama je najavljen još prošle godine, rekao je Hini upravnik Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ Tomislav Kovačević.

plitvice

„Cilj je postići održivo upravljanje. U poslednje dve godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda, te očekujemo da ćemo u junu, na konferenciji UNESCO-a, dobiti pozitivno mišljenje za 2019, ali na održivom upravljanju moramo istrajati i dalje“, istakao je on.

Programom upravljanja broj posetilaca je ograničen na 12.000 dnevno, dok je prethodih leta bilo čak 15.000 i 16.000 ulazaka u Nacionalni park.

Plitvička jezera ostvarila su prošle godine gotovo 400 miliona kuna prihoda (530.000 evra), spremni su projekti od 150 miliona kuna za modernizaciju hotela, a sprovodi se i 60 projekata s institutima i fakultetima za floru, faunu i jedinstvenu plitvičku sedinentnu bigarsku stenu.

Kovačević kaže da je neistraženo mnogo na Plitvičkim jezerima koja, na primer, imaju i „čovečju ribicu“ koje inače ima u Postojinskoj jami, da su plitvičke pećine nedovoljno istražene, a za sve to treba para kao i za održavanje.

Gotovo svi najpoznatiji svetski nacionalni parkovi imaju jeftinije ulaznice: Cene su od 20 do oko 250 kuna (3,5 do 35 evra), neki imaju jeftinije ulaznice za domaće posetioce nego za strance, a poseta nekima je čak i besplatna.

Da bi se video Veliki kanjon u SAD, treba izdvojiti 35 dolara ako se u njega ulazi vozilom ili 20 dolara ako se ulazi pešice ili biciklom.

Ulaznica za američki Jeloustoun je 30 dolara ako se ulazi vozilom ili 15 dolara za pešake ili bicikliste i to do sedam dana boravka. Poseta Nijagarinim vodopadima u Kanadi je besplatna.

Upravnik Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ na te činjenice uzvraća tvrdnjom da su „Plitvice jedna od deset svetski najpopularnijih prirodnih destinacija“.

„Druge možda imaju nižu cenu, ali treba reći da Plitvice imaju 300 kvadratnih kilometara, a Veliki kanjon u Americi 5.000, tako da je stepen opterećenja posetom različit i mi moramo ograničiti posete“, rekao je Kovačević.

On je naglasio da Plitvice kao vrhunsko odredište nemaju i adekvatnu vrhunsku hotelsku infrastrukturu.

Uprava ima investicione projekte da Plitvice i po turističko-ugostiteljskoj ponudi budu vrhunske, s hotelima s četiri i pet zvezdica umesto s tri, te da se u Grabvcu uz hotel sa samo 30 soba sagradi novi sa 130, bazenom i kongresnom dvoranom, a to košta, rekao je Kovačević.

Srpskih 5 prirodnih čuda – nacionalni parkovi Srbije

Izvor: Beta

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

606 Shares
606 Shares
Share via
Copy link