Magazin Putovanja Top 10

Srpskih 5 prirodnih čuda – nacionalni parkovi Srbije

„Srpska Sveta gora“, „Gvozdena kapija Dunava“, „Srebrna“ i „Carska planina“…

Srbija je poznata po svojim prirodnim lepotama, a u okviru svojih granica ima čak pet nacionalnih parkova. Njihova se lepota ne može dočarati ni fotografijama niti rečima, ali nadamo se da ćete uspeti da osetite bar delić onog što imaju da ponude.

Dobrodošli u nacionalne parkove Srbije!

Nacionalni park Đerdap

nacionalni_park_djerdap
Izvor: traveltoserbia.com

Ovaj nacionalni park je najveći nacionalni park u Srbiji i prostire se na površini od 636 kvadratnih kilometara. Nalazi se na desnoj obali Dunava, a ime je dobio po najvećoj i najlepšoj klusuri na celom toku Dunava, druge po veličini evropske reke. Đerdapska klisura sastoji se od četiri klisure i tri kotline, a Majka priroda je ovde odradila vrhunski posao te pogled na bilo koji deo ove klisure ostavlja bez daha.

Veliki broj pećina, rečne kotline, istorijske znamenitosti poput Trajanove table i tvrđave Golubac samo su neki od razloga da posetite ovu Gvozdenu kapiju Dunava, koja s pravom nosi ovaj nadimak.

Nacionalni park Fruška gora

nacionalni_park_fruska_gora
Izvor: Flickr by Katarina 2353

Guste šume naseljene jelenima, divljim svinjama i drugim životinjama, mnoštvo mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, priroda koja ostavlja bez daha samo su neke od karakteristika Fruške gore. Osim toga, plodna zemlja ovog nacionalnog parka uzrok je mnogobrojnih vinograda u kojima raste najlepše grožđe. Izletišta poput Zmajevca, Stražilova i Iriškog venca privlače sve više onih koji žele da se opuste u prirodi.

Nadimak Srpska Sveta gora dobila je zahvaljujući činjenici da se na njoj nalazi čak 16 pravoslavnih manastira koji su sagrađeni u 15. i 16. veku. Ponos Vojvodine i cele Srbije –  Fruška gora!

Nacionalni park Kopaonik

nacionalni_park_kopaonik
Izvor: wikiwand.com

Najveći planinski masiv u Srbiji još pre mnogo vekova dobio je nadimak Srebrna planina. Rimljani, Mlečani i Turci su ga tako nazvali zbog njegovog ogromnog rudnog bogatstva. Osim toga, postoji još jedan nadimak za Kopaonik, a to je Sunčana planina, zbog 200 sunčanih dana godišnje.

Raj za turiste Kopaonik ima puno apartmana za smeštaj, ova planina je dugačka preko 80 km, a samo jedan deo je proglašen nacionalnim parkom. Osim toga, zahvaljujući činjenici da je gotovo pola godine pod snegom ovo je naveći skijaški centar u Srbiji, sa preko 70 ski staza i modernim hotelima.

Takođe, Kopaonik je raj i za ljubitelje endemskih vrsta, jer je zbog velikog broja retkih vrsta biljaka proglašen i zaštićenom zonom. Ne morate čekati zimu da biste ga posetili, predivan je u svako doba godine!

Nacionalni park Šar planina

nacionalni_park_sar_planina
Izvor: turizamusrbiji.rs

Sintagma netaknuta priroda najtačnije opisuje Šar planinu. Ova lepotica nalazi se na samom jugu Srbije i pravi granicu sa Makedonijom, a zaseban je ogranak Dinarskih Alpa. Dvadeset odsto vrsta koje rastu na ovoj planini je endemično, a zajedno sa mnogobrojnim pticama i životinjama, retkim leptirima čine od Šar planine jedan od najznačajnijih zaštićenih ekoloških područija biodiverziteta na Balkanu.

Dobila je nadimak Carska planina, a na njoj se nalaze mogobrojne kulturne i istorijske znamenitosti značajne za očuvanje nacionalnog identiteta Srba. Osim toga, čak 34 pravoslavna manastira čine Šar planinu i duhovnim centrom vrednim spomena.

Nacionalni park Tara

nacionalni_park_tara
Izvor: srbijazatebe.rs

Nacionalni park Tara predstavlja pravo mesto iz bajke, jedno od najlepših mesta na čitavom svetu, čiju lepotu cene svi koji kroče na tlo ovog nacionalnog parka. Prostire se na površini od 220 kilometara kvadratnih, a ispunjena je zelenim livadama, predivnim šumama i selima kao iz slikovnica, jezerima i vidokovcima sa kojih se pruža nezaboravan pogled.

Od pet vidokovaca, najpoznatiji je Banjska stena sa kojeg se pruža predivan pogled na jezero Perućac i kanjon reke Drine. Etno sela, među kojima se izdvaja Jagoštica izuzetan su doživljaj, a u kombinaciji sa prirodnim lepotama obećavaju vrhunski odmor za dušu i telo.

Banja Koviljača

 

Aleksandra Aleksić

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

486 Shares
486 Shares
Share via
Copy link