Magazin Putovanja

Vatrogasci koji čuvaju ostrvo Mljet od požara imaju verovatno najlepši pogled na svetu (FOTO)

otok-mljet-1200x800
Foto: Shutterstock

Prekrasni pogledi na more, ostrva razbacana po pučini i bujno zelenilo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U ljudskoj je prirodi da pokušava da se popne što više, da vidi svet iz ptičje perspektive, da upija lepotu na otvorenom horizontu.

Vidikovci su omiljena odredišta i u gradovima, i na planinama i brdima, ali oni sa pogledom na more ipak imaju neku posebnu čar. Jedan takav nalazi se na ostrvu Mljet, u samom nacionalnom parku, i odatlese pruža pogled kakav se ne zaboravlja.

Montokuc je brdo visoko samo 258 metara, ali sa njega puca najlepši pogled na Malo i Veliko jezero, šumovitu okolinu, a kada je lepo vreme vide se čak i ostrva Lastovo i Pelješac, piše Putni kofer.

Okrepljujuća šetnja kroz šumu pogledu koji oduzima dah

Na području Nacionalnog parka Mljet, kao i na celom ostrvu, uređeno je mnoštvo pešačkih i planinarskih staza. Među njima se posebno ističe put do vrha Montokuc.

Do njega možete doći tako što krenete od ulaza u park, nakon čega sledi lagan uspon dug tek 30-40 minuta. Nakon okrepljujuće šetnje kroz šumu i zelenilo, pred vama će se ukazati drvena kućica okružena stenama i drvećem.

Priđite joj bliže i slobodno se popnite. Pogled će vas ostaviti bez daha!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Numen/For Use (@numenforuse)

Spektakularan pogled na Veliko i Malo jezero i okolna ostrva

Iako se ne nalazi na velikoj nadmorskoj visini, sa Montokuca se pruža spektakularan pogled: Veliko i Malo jezero kao na dlanu, u daljini Korčula i Lastovo.

Poseban je doživljaj posetiti Montokuc u vreme zalaska sunca i gledati narandžastu loptu kako tone u more. Drvena kućica nije tu samo zbog turista. Montokuc je već decenijama tačka na kojoj dežuraju lokalni vatrogasci.

Sa njega imaju savršen pogled na celi park i mogu u bilo kom trenutku alarmirati stanovnike i službe na prvi znak dima. I ako se pitate kako dolaze do vrha: da, baš kao i turisti, svaki dolazak i odlazak sa posla za njih znači dugu, lepu šumsku šetnju.

“Osvojiti” Montokuc mogu i oni sa slabijom kondicijom

Ako ovog leta planirate posetu Mljetu i razgledanje najstarijeg nacionalnog parka na Mediteranu, neka vam izlet na Montokuc svakako bude u planu.

Nezavisno od toga u kakvoj ste formi i jesu li sa vama i deca, lako ćete savladati uspon i šetnju do vrha, a doživljaj kad na njega stignete ćete prepričavati godinama. Popeti se na ovaj vrh najlepše je u vreme zalaska sunca, ali u tom slučaju pripazite na vreme i krenite se vraćati pre nego padne mrak.

Što se tiče cene, Montokuc je deo Nacionalnog parka Mljet i za njega se ne plaća posebna ulaznica. Ulaznica za NP u letnjim mesecima košta 25 evra  za odrasle i 8 za decu od 8 do 18 godina.

U predsezoni i postsezoni ulaz i svi sadržaji koje uključuje koštaće vas nekoliko evra manje.

Mljet je riznica prirodnih lepota

Mljet je prava riznica prirodnih lepota, istorijskog nasleđa, tradicije i mogućnosti za aktivan odmor. Nacionalni park Mljet najstarije je zaštićeno područje na celom Mediteranu, a područje parka zauzima oko trećine ostrva. Veliko i Malo jezero su sačinjeni od morske vode koja se u njih sliva kroz solinski kanal i idealni su za kupanje zbog ugodne temperature.

Jezera okružuju planinarske i biciklističke staze, a ronioci vole istraživati podmorje, posebno Solinskog jezera u kojem se kriju kolonije busenastog korala. Još jedan fenomen parka je ostrvo svete Marije na kojem se nalazi istoimena crkva i benediktinski samostan.

Ostrvo je smešteno na Velikom jezeru, do njega vode solarni brodovi, a vožnja je uključena u cenu ulaznice za park. Na ostatku ostrva ne propustite da posetite Odisejevu pećinu, Malu i Veliku Saplunaru, te brojna šarmantna mesta i lepe plaže.

Na hrvatskom ostrvu postoji znak raspoznavanja bogataša, lovarni se iz aviona vide

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link