Magazin Svet

Žene iz plemena Mursi unakaze sa 15. godina, moraju da nose tanjir u donjoj usni, a razlozi su bizarni

mursi pleme
Foto: Profimedia

U nekima još uvek žive ljudožderi, u drugima se žene udaju za dečake, svako afričko pleme neguje neke, nama na ovom delu planete, nedokučive običaje. Dok se u plemenu Himba žena, kako bi bila lepa, maže po celom telu crvenom bojom, posebne su i dame iz plemena Mursi, koje u donje usne stavljaju tanjir. Standard lepote ili praktičnost, tačan razlog nije sasvim poznat.

Dolinu reke Omo u Etiopiji naseljava nekoliko plemena. Jedno od njih je pleme Mursi koje živi u blizini granice sa Sudanom.

pleme mursi
Foto: Profimedia

Nošnja tog plemena izuzetno je bogata i raznovrsna, a posebno su poznate žene ovog plemena koje stavljaju tanjir u donju usnu, piše Stil.

Veruje se da taj običaj potiče iz vremena kada su Afrikom harali lovci na robove. Kako bi im bile neatraktivne, pretpostavlja se da su se žene namerno unakažavale da bi izbegle ropstvo.

Pored te, postoje još dve teorije. Jedna kaže da Mursi veruju da zli duhovi ulaze na usta, pa se pomoću tanjira od njih brane. Druga teorija kaže da od veličine tanjira zavisi i miraz. Što je tanjir veći, to je veći i miraz.

pleme mursi
Foto: Profimedia

Kako ceo proces izgleda

Devojkama između 15. i 16. godine majke raseku usnu i izbiju dva prednja zuba na donjoj vilici, kako bi mogle da stave mali tanjir (najčešće glineni ili drveni).

Počinje se sa manjim tanjirima, a veličina se menja nakon određenog vremena ako su voljne da trpe bol koji je prisutan tokom širenja usne. Ženama je dosta naporno da nose taj tanjir u usni pa ga stavljaju samo kad su plemenska slavlja.

pleme mursi
Foto: Profimedia

– Etiopljani kažu da je to stvar lepote, baš kao što su u zapadnoj kulturi prihvatljivi pirsinzi, tetovaže i šminka… Samo žene ovog plemena nose ploče u ustima. Napravljene su od gline i prilično su teške. Što je ploča veća, to je bolje, kaže Cezari Filev iz Poljske, koji je boravio neko vreme s plemenom Mursi i fotografisao njegove članove.

Navodno, što je veći tanjir koji žena može da umetne u donju usnu, to muškarac više mora da plati za nju.

Izvor: Stil

U plemenu Minankabau zaista se raduju rođenju devojčice, a muškarci služe ženama

Čitajte Luftiku na Google vestima

10.6K Shares
10.6K Shares
Share via
Copy link