Magazin

Daj ovde malo plastike i još ovde kubik silikona da konačno zavolim sebe

U top 15 današnjih vesti je i friška operacija nosa izvesne Dragane Mitar koja je na instagramu podelila video sa zavojima na licu uz opis “preživeli smo”.

Da nisam prethodno pročitala o čemu je reč, mislila bih da je imala udes, ili ratovala negde, pala sa skele, sprata, okliznula se dok je gledala u ogledalce…

Ovako, u pitanju je “samo” operacija nosa podstaknuta pobudom da promeni nešto na sebi.

“Dosta drugarica je već uradilo ovu operaciju pa su mi davale savete i nisam se plašila. Iskreno, zbog sebe sam želela neku promenu”, rekla je bivša rijaliti učesnica.

Kad ovo pročitam osećam se kao babetina koja apsolutno nije u trendu i koja bi Dragani kao opciju za potrebnu promenu ponudila recimo da izuči štrikanje, smiruje živce, pojačava pribranost i koncentraciju, odvlači pažnju sa zagledanja svog tela, sa drugih plastičnih devojaka koje joj vrlo verovatno služe kao reper i slično. Uz to, biće u mogućnosti da sebi i voljenima oštrika šal ili kapu ili priglavke.

Onda može recimo da se učlani u neko planinarsko udruženje pa da pešači, to apsolutno zateže zadnju ložu i zadnjicu, oblikuje listove, širi pluća, ali će pre svega upoznati prirodu Srbije i ljude koji na život gledaju drugim očima.

Može zatim radi potrebne promene da proba da volontira u Narodnoj kuhinji, tu će videti ljude koji su svoj nos poslednji put videli pre možda pet godina, sada je to samo usput, možda u obrisu prozora kuhinje dok čekaju da im se pasulj naspe u plastičnu kanticu.

Palo mi je na pamet da joj kao potrebnu promenu ponudim i opciju da ugasi sve naloge i izbaci sva ogledala iz kuće, kupi svesku i počne da piše dnevnik. Ako bi počela sa: Dragi dnevniče, jako sam tužna, ne mogu da se vidim u ogledalu, ne mogu da okačim video na Instagram sa novim nosićem, rekla bih joj da poseti možda psihologa, jer osećati tugu i poraz zbog nemogućnosti da menjaš nešto na sebi konstantno nožem, uz ushićenje kada to možeš da objaviš na mrežama alarm je dubokog nezadovoljstva i samopouzdanja krhkog ko slamka.

Jer doći vreme kada nosić neće moći da reši stvar, dok će štrikanje, kondicija od planinarenja i suočavanje sa ljudima kojima stomak zavija ko gladan vuk moći da joj donesu potrebne lekcije.

Ako joj je do ovakvih lekcija.

Zašto o Dragani i novom nosiću i “preživljavanju”?

Pisala sam pre neki dan posvetu u svojoj knjizi za devojčicu od 18 godina koja je pokušala da se baci pod auto jer “nije dovoljno lepa drugarima”.

Shvatate li gde sve ovo vodi? Naša deca odrastaju u društvu gde se seča nosa predstavlja kao “potrebna promena na sebi”.

Gde je nestalo unošenje potrebne promene skraćivanjem šiški? Moraju li nos, kapci, jagodične kosti, želudac?

Instagram je postao mesto gde na licima mladih devojaka rastu mačije uši, njuškice i brci. Nosići ko zrno pasulja, skupljaju mi se pluća samo dok ih gledam, borba za vazduh. Nema podočnjaka, nema (daleko bilo) akne, kapilara, proširene pore, filter sve pegla, koža kao porculan, kosa sija. Kupaći nestali u zadnjicama formiranim po uzoru na Kardašijanku. Usta tolika da je za jedno mazanje potreban ceo ruž.

Je l’ ovo trend? Je l’ ovo današnji standard lepote?

Je l’ ovo uslov da ostaneš kod kuće i ne pokušaš da se baciš sa osamnaest godina pod auto? Je l ovo potrebno da bi devojke zavolele sebe?

Brojna istraživanja su pokazala da čak i petominutna izloženost medijskim standardima lepote (pre svega fotošopiranim slikama na instagramu) pogoršava sliku koju tinejdžeri imaju o sopstvenom telu.

Mislim da sve ovo ne možemo izbeći, plastične operacije, filteri, predstavljanje savršenog života postali su trend. Poguban trend sa nesagledivim posledicama.

Ono što mi, roditelji, u kojima 48 odsto dece (pokazuju istraživanja) vide svog uzora, možemo da uradimo jeste da ih naučimo da prihvate svoje telo, da ga neguju vežbanjem, uravnoteženom ishranom, ličnom higijenom pokazujući im svojim primerom najvažnije lekcije za mentalno zdravlje.

Nema pred njima drame “nemam šta da obučem”, “kosa mi je užasna”, razvlačenja lica pred ogledalom uz udahe kad da je stigao sudnji dan, besomučnog fotografisanja, puštanja kroz filtere, upoređivanja njih sa drugom decom koja su “doteranija, nasmejanija, počešljanija, modernija”, umiranja pod bendžom da bi se imalo telo kao iz časopisa, stiskanja nosa dok sa ćerkom pravite selfi, jer joj poručujete: “Nos mi je širok, tako ne treba”, jer onda možete da očekujte da za koju godinu kao Dragana Mitar i njene “brojne drugarice” ode da ga smanji uz osećaj “preživela sam”.

Pojavio se novi trend na Instagramu. Pućenje, vrati se, sve ti je oprošteno!

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
3.8K Shares
3.8K Shares
Share via
Copy link