Svet

Rusi osudili na smrt 2 Britanca i Marokanca koji su za novac ratovali u Ukrajini

placenici

Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio je juče (9. jun) na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog, kako navode, učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika, javlja agencija TAS S.

Kako se navodi u presudi, u svetlu počinjenih zločina Ejden Aslin, Šon Piner i Sadun Bragim osuđeni su na smrt.

Vrhovni sud DNR juče je objavio da su Britanci Piner i Aslin i državljanim Maroka Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično priznali krivicu.

Nakon što su uhapšeni oni su priznali da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR „Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti”, a za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od 15 do 20 godina, preneo je Sputnjik.

Istraga je utvrdila da su Britanci i Marokanac za novčanu naknadu učestvovali u „oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u DNR”, javlja Tanjug.

Osim toga, Piner i Bragim su se izjasnili krivim za akcije usmerene na nasilno preuzimanje vlasti, što je krivično delo iz člana 323 Krivičnog zakona DNR i za koje je propisana zatvorska kazna od 12 do 20 godina, a u slučaju otežavajućih okolnosti ili u ratno vreme smrtna kazna uz oduzimanje imovine.

Međutim, oni nisu priznali krivicu koja predviđa deo člana 430 – „Učešće plaćenika u oružanom sukobu ili vojnim akcijama”.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da „plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci, te da ih u najboljem slučaju čeka dugogodišnja zatvorska kazna”.

Velika Britanija duboko je zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i radiće na njihovom oslobađanju, izjavio je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

– Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe – rekao je portparol Džonsona novinarima, prenosi Rojters.

Kako je naveo, prema Ženevskoj konvenciji ratni zarobljenici imaju imunitet kao borci i ne bi trebalo da budu krivično gonjeni za učešće u neprijateljstvima, javlja Tanjug.

– Nastavićemo da radimo sa ukrajinskim vlastima u pokušaju da obezbedimo oslobađanje bilo kog britanskog državljanina koji je služio u ukrajinskim oružanim snagama i koji se drže kao ratni zarobljenici – dodao je portparol britanskog premijera.

Izvor: Politika

Nenad Čanak otišao u Ukrajinu da svojim očima vidi šta se tamo dešava

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

338 Shares
338 Shares
Share via
Copy link