Magazin Moda

Pjer Karden imao je najlepše moguće reči o Srbima

Legenda francuske i svetske modne scene i jedan od najvećih vizionara i inovatora u svetu visoke mode, Pjer Karden, preminuo je 29. decembra u 99. godini života, u gradiću pored Pariza.

Srbi iz glavnog grada Francuske prisetili su se Kardenove posete Beogradu i velelepne modne revije organizovane na Belom dvoru.

Nakon modne revije, legendarni francuski kreator je u intervjuu za Večernje novosti, između ostalog izjavio da su Srbi jedan od najlepših naroda na svetu.

Pjer Karden je rođen 2. jula 1922. godine u San Bjađu u Italiji kao Pjetro Konstante Karden, a na modnoj sceni se, kao kreator visoke mode, pojavio prvi put 1950. godine, piše Nova.

Od tada, Karden je gradio svetsku karijeru u sferi visoke mode i industrijskog dizajna.

Najveći uspeh i svetsku afirmaciju je doživeo tokom 60-ih kada je svojim futurističkim dizajnom i geometrijskim formama najpre šokirao svet, a potom afirmisao svoj kreativni izraz i stil poznat po tome što u prvi plan nije stavljao oblik ženskog tela već odeće.

Pjer Karden je dizajnirao satove, automobile i enterijere, najviše futuristički nameštaj, a 1991. godine je kupio i poznati pariski restoran “Maksim”.

Dobitnik je brojnih svetskih nagrada i priznanja, između ostalih francuske Legije časti i orden viteza umetnosti, kao i italijanski orden reda viteza Republike, a 1991. godine je proglašen ambasadorom dobre volje UN.

Za sebe kažu da su najlepši na svetu, a način na koji muvaju žene je priča za sebe (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link