Moda Vesti

Preminuo legendarni kreator Pjer Karden, revolucionar modnog sveta

Čuveni modni dizajner Pjer Karden, čije su futurističke kreacije uvele pravu revoluciju u svet mode ’50-ih i ’60-ih godina prošlog veka, preminuo je juče (29. decembar) u bolnici u Parizu, u 99. godini.

Tokom karijere duge više od sedam decenija, ostavio je neizbrisiv trag u svetu mode, a zahvaljujući svom modernom pristupu dizajnu, nakon Drugog svetskog rata otvorio je jedno sasvim novo poglavlje visoke mode.

Ono što ga takođe izdvaja od drugih kreatora jeste činjenica da je bio prvi dizajner visoke mode koji je počeo da kreira za široke narodne mase, lansirajući prve ready to wear kolekcije. Kako je imao njuh za biznis, osim odevnih komada, pokrenuo je proizvodnju i mnogih drugih proizvoda pod svojim imenom.

Pjer Karden rođen je u Italiji 1922. godine, da bi se još kao dete preselio u Francusku. Svoju dugu i plodnu karijeru započeo je u Parizu, radeći za mnoge dizajnere i modne kuće, uključujući i Kristijana Diora, kome je pomogao da osmisli New Look kolekciju 1947. godine. Svoju modnu kuću osnovao je 1950, a status modne legende stekao je zahvaljujući svojim avangardnim, autentičnim kreacijama, poput čuvene haljine u obliku mehura 1954, te kolekcije Space Age 1964.

Krajem ’50-ih, lansirao je prvu ready to wear kolekciju u saradnji sa robnom kućom Printemps. I dok su brojne zvezde poput Loren Bekol i Bitlsa nosile njegove impresivne kreacije na sceni, one su istovremeno bile dostupne i običnom stanovništvu.

Kako se biznis razvijao, a apetit za dizajniranjem povećavao, Karden je vremenom lansirao i čitave kolekcije modnih detalja i drugih proizvoda uključujući naočare za sunce, parfeme, hemijske, pa čak i prehrambene proizvode. Neki su mu zbog toga zamerali, verujući da ga je bavljenje biznisom odvuklo od njegove primarne delatnosti, odnosno kreiranja odevnih komada i kolekcija visoke mode.

Da je bio naklonjen svima govori i podatak da je 1979. predstavio svoju kolekciju u Kini, odnosno 1991, na Crvenom trgu u Moskvi, piše City magazine.

Od slavnog dizajnera među prvima se na Tviteru oprostio fotograf i bivši model Najdžel Barker sledećim rečima: „Izgubili smo legendu… Modni dizajner Pjer Karden koji je svojim futurističkim dizajnom uneo revoluciju u modnu industriju preminuo je danas. Bio je jedan od prvih ljudi sa kojima sam radio kao model na početku karijere”.

Slava mu.

9 modnih zapovesti Koko Šanel

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

205 Shares
205 Shares
Share via
Copy link