Magazin Srbija

Srpski hemičari proizveli pivo koje usporava starenje i ojačava imunitet

pivo prag

Gazirana tečnost zlatno-žute boje na koju se naslanja debeo sloj pene, gorkog ukusa ali osvežavajuća, u čuvenoj „zidarskoj“ flaši od pola litre, limenci ili znojavoj krigli, mnogima je prvi izbor i prva asocijacija kada je reč o alkoholnim napicima.

Izlazak u grad sa društvom, gledanje utakmica ili bilo koji drugi vid okupljanja u Srbiji i širom sveta, gotovo je nezamisliv bez piva – svetlog, tamnog, zanatskog, pšeničnog, a uskoro verovatno i onog obogaćenog sa cinkom.

Studenti četvrte godine Hemijskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa asistentima i profesorom, proizveli su pivo obogaćeno cinkom sa, kako navode, „imunostimulišućim dejstvom i efektom protiv starenja“.

„Probao sam pivo koje su napravili studenti i moram da priznam da su ga odlično ,skuvali'“, navodi u pisanom odgovoru za BBC na srpskom Vladimir Beškoski, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Laboratorijske vežbe na kojima su studenti napravili ovaj napitak bile su deo profesorovog izbornog predmeta Biotehnološka i industrijska biohemija, kojima su rukovodile asistentkinje Kristina Joksimović i Marija Lješević.

Kao standardno zanatsko, ali sa jednom važnom razlikom

Do saradnje profesora, asistenata i ostalih naučnika koji su uključeni u projekat sa studentima došlo je jer se, navodi Beškoski, na Hemijskom fakultetu trude da im „omoguće dobro znanje“ iz raznih oblasti ove nauke, te da ga „primene u praksi“.

„U okviru realizacije projekta prethodno su optimizovani svi delovi proizvodnog procesa, a potom su koleginice i kolege na vežbama testirali dobijanje piva na nešto većoj skali od eksperimentalne“, dodaje.

Tako je tokom poslednjih meseci razvijano pivo koje se po mirisu, ukusu i mnogim drugim svojstvima ne razlikuje od standardnih zanatskih (kraft) piva, osim u „jednom važnom mikroelementu“ – cinku.

Za ovaj mineral su se opredelili jer pored mnogih drugih hranljivih sastojaka i vitamina, njega nema u značajnijim količinama u pivu, ističe profesor.

Dodaje da je time takođe „poboljšan proizvod koji je u ljudskoj upotrebi hiljadama godina“.

Još jedan od razloga zašto je cink postao prvi izbor bila je pandemija korona virusa i potreba da se „ljudsko zdravlje očuva“ i „smanji pritisak na zdravstveni sistem“.

„Imunostimulišuće dejstvo i efekat protiv starenja“

Profesor Beškoski kaže da je najizazovniji deo bio kako dobiti „,organski vezan cink“ u najpovoljnijoj, optimalnoj količini, a zatim i pivo u kome sadržaj ovog minerala neće prevazilaziti preporučeni dnevni unos.

Naposletku su u tome uspeli – prvo su dobili cink koji je organski vezan, a zatim i kvasac koji su koristili za dobijanje piva.

Zahvaljujući organski vezanom cinku, pivo sa Hemijskog fakulteta ima „imunostimulišuće dejstvo“, kao i „biousvojivost“, što znači da ljudsko telo može da ga usvoji za razliku od „neorganskih oblika“.

„Biousvojivost omogućava i lakšu upotrebu cinka od strane ćelija našeg tela koji ima važnu ulogu kao kofaktor brojnih enzima, ali i za stabilnost molekula DNK“, ističe Beškoski.

Enzimi su proteini koji ubrzavaju hemijsku reakciju i izuzetno su važni za organizam i život uopšte, dok su kofaktori supstance koje se vezuju za njihove „aktivne centre“ i proširuju aktivnost enzima.

„Postoje enzimi koji organski vežu cink i tek tada su pravi katalizatori, a ako nema cinka enzim ne može da katalizuje (ubrza) reakciju“, objašnjava profesor.

Prema navodima hemičara, njihovo pivo ima i „efekat protiv starenja“.

To je, ističe profesor, zato što pivo obogaćeno cinkom sadrži „važne kompomentne“ koje imaju „probiotsko dejstvo i deluju kao stimulatori rasta probiotskih mikroorganizama“.

Navodi da ljudi žive u „finoj simbiozi“ sa zajednicom mikroorganizama koje naseljavaju sve delove ljudskog tela, ali da tokom bolesti čoveka njihova brojnost opada.

„Postavljeno je pitanje da li je smanjenje sadržaja dobrih mikroorganizama u nama posledica ili uzrok bolesti.

„Danas znamo da zdravi mikroorganizmi omogućuju dobro zdravlje i dugovečnost i domaćinu, u ovom slučaju čoveku“, ističe Beškoski.

Pored svih navedenih prednosti cinka u pivu, profesor tvrdi da ovaj mineral „olakšava i smanjuje probleme“ koje muškaraci u starosti mogu imati sa prostatom.

Šta kažu ljubitelji piva?

Prva asocijacija na cink, Filipu Milosavljeviću iz Beograda, nije pivo već „sveže povrće“ i, u poslednje vreme, „tablete za imunitet“.

Međutim, rado će degustirati i pivo sa ovim mineralom kada se pojavi jer, kaže, voli različite ukuse.

„Zvuči mi kao vrlo zanimljiva ideja, nešto o čemu bih hteo da saznam više i što bih definitivno probao“, kaže 31-godišnji master filolog za BBC na srpskom.

Okusio je slast velikog broja netipičnih vrsta piva kako u Srbiji, tako i u inostranstvu – od onih sa medom i mlekom, do vrsta sa malinama i čokoladom, ali nigde nije naišao na pivo sa cinkom.

„Očekujem ukus nalik gorkim pivima koji imaju izraženu notu hmelja.

„To bi bila prva pretpostavka – da gorčina dođe do izražaja u odnosu na druge komponente“, objašnjava Milosavljević.

Kaže da neće čekati preporuku pošto se pivo pojavi na rafovima supermarketa ili u kafićima – tako nešto bi bila samo dodatna prednost.

„Volim da probam sve nove ukuse piva bez obzira šta podrazumevaju, pa ću tako i ovo.“

Koji su dalji planovi?

Pivo sa cinkom je proizvedeno u okviru projekta koji je odobren na konkursu „Dokaz koncepta“ Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije.

Realizacija je počela septembra 2020. i traje godinu dana.

Pošto se datum završetka projekta bliži, a pivo je već degustirano, kuju se planovi za dalje.

„Komercijalizacija i izlazak na tržište“, najavljuje Beškoski njihove naredne poteze.

Ukoliko dobiju na konkursu Fonda za naredni, veći projekat, to će im, dodaje, omogućiti „ove važne naredne korake“.

Izvor: BBC

7 fenomenalnih razloga zašto bi i žene ponekad trebalo da popiju pivo

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

409 Shares
409 Shares
Share via
Copy link