Da li volite pileći paprikaš? Pretpostavićemo da je odgovor pozitivan i predstaviti vam fenomenalan recept iz starog jugoslovenskog kuvara koji vraća u detinjstvo.
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s pečurkama se jelo više nego danas. Cene mesa u prodavnicama i mesarama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu da jedu samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo da pripazimo na budžet pri kupovini namirnica pa moramo da se okrenemo jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslovenskih. Svi se dobro sećamo šta su naše bake, dede, majke i očevi ukusno kuvali, a portal net.hr u serijalu „Okusi Jugoslavije“ donosi recept glavnog jela iz kuvara Olge Novak Marković pod nazivom „Jugoslavenska kuhinja“ iz 1983. godine.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 pile, 80g ulja
- 2 kašike sosa od paradajza
- 1 kašika aleve paprike
- 20 g brašna
- 2 kašike kisele pavlake
- 3-4 glavice crnog luka
- 1 kašika belog vina
- 4 sveže paprike
- so
- peršun
Priprema:
Iseckani luk ispržimo na ulju, dodamo brašno, sos od paradajza, mlevenu papriku i zalijemo. Kad se ova zaprška dobro prokuva, dodamo u nju iseckano pile i pržimo ga dok ne omekša. Meso tada stavimo u drugu posudu, a sos procedimo i dodamo naseckanu svežu papriku. Kuvamo na laganoj vatri još nekoliko minuta, dodamo kašiku vina i sos poslužimo s njokama.
Po želji sosu možemo dodati još kiselu pavlaku i sitno seckani peršun.
Izvor: net.hr
Dodaj komentar