Recepti

Jelo bez koje zima ne može da prođe: Gurmanske pihtije po receptu naših baka

Pihtije
Foto: Luftika

Kad severac zagudi, a temperature se spuste oko nule, potrebna nam je malo jača hrana da organizmu da preko potrebnu energiju. Uz ovaj jednostavan recept za pihtije, tradicionalno jelo koje se u Vojvodini priprema od kuvanog mesa, sasvim sigurno ćete podstaći “unutrašnje grejanje”, a pravi gurmani neće moći da mu odole.

Obično se priprema od svinjskih nogu, ušiju ili kolenica, a ponekad se dodaje i juneći ribić, kako bi jelo bilo još ukusnije i bogato mesom.

Priprema uključuje kuvanje mesa na tihoj vatri dok meso ne omekša i počne se odvajati od kostiju. Zatim se tečnost procedi i ponovo prokuva.

Pihtije se tradicionalno konzumiraju uz priloge poput proje i kiselog kupusa, piše City Magazine.

Pored Vojvodine, ovo jelo ima svoje varijacije u različitim kuhinjama i predstavlja deo kulturne baštine u mnogim regionima.

Potrebni sastojci:

  • Svinjske nogice i kolenica
  • Juneći ribić
  • List lovora
  • Biber
  • Beli luk
  • So
  • Slatka aleva crvena paprika
  • Ljuta tucana paprika (po želji)

Način pripreme:

Operite svinjske nogice i kolenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lorber i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.

Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.

U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što ćete iseckati i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i iseckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.

Proključalu tečnost sipajte na tacnicu, pa proverite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno iseckan beli luk, kao i soli po ukusu.

Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.

Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider, ili na terasu (ako je dovoljno hladno), da odstoji preko noći.

Sutradan kašikom skinite sloj masti koji ume da se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isecite i služite.

Prijatno!

Izvor: City Magazine

Musaka od kiselog kupusa: Idealna alternativa za sarmu, sprema se brzo i lako (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link