Magazin

Radivoj iz Sremskih Karlovaca 20 godina skuplja igračke iz kinder jaja, njegovo carstvo broji oko 15.000 figurica

kinder jaja
Foto: Printscreen Una World

Radivoj Dada Juhik iz Sremskih Karlovaca ima nesvakidašnji hobi – on je godinama skupljao igračke iz kinder jaja i danas u svojoj „postavci“ ima njih oko 15.000.

Ta njegova detinja strast traje dve decenije.

– Sve je počelo 1991. godine kada sam kretao na posao, pojavili su se tada Asteriksi i tada sam kao ljubitelj stripa počeo da kupujem kako bih video kako izgleda cela serija igračaka, rekao je Juhik, piše Nova.rs.

Ako kolekcija broji više od 15.000 igračaka da li to znači da je isto toliko i Kinder jaja pojeo?

– Nisu sve ovo pojedena Kinder jaja, dosta sam ih do duše pojeo i ja, dosta sam dobio od drugih, nešto sam kupio ili našao po pijacama, kaže Juhik.

Pasionirano ih je sakupljao i može da prepozna svaki detalj na svakoj igrački i to da li joj neki deo nedostaje. Kolekcionarima je barem, kada su igračke iz Kinder jaja u pitanju, jedan cilj ipak nedostižan.

– Teoretski je nemoguće skupiti sve igračke ikada napravljene za Kinder jaja. Veliki broj igračaka je izgubljen i nikada nije vođena evidencija. Evidencija je počela da se vodi tek 1984. godine u Nemačkoj a 1991. godine u Italiji – kaže Juhik.

On podseća na to da je prvo Kinder jaje pušteno u upotrebu 1975. godine. Nezvanično, prvo čokoladno jaje napravio je vlasnik kompanije Mišel Ferero, dve godine ranije, svojoj deci za Uskrs.

Izvor: Nova.rs

Igračke koje smo svi imali danas dostižu neverovatne cifre među kolekcionarima

347 Shares
347 Shares
Share via
Copy link