Ljubimci Svet

Kada umrem, neka me kremiraju i stave pepeo tamo, ispod tog drveta, pored keruše Manuele

Pepe Muhika, bivši predsednik Urugvaja, jedan je od omiljenih državnika u istoriji sveta, a njegova pasija i ljubav prema psima možda široj javnosti nije toliko poznata. U svom nedavnom intervju za CNN rekao je da želi da bude sahranjen pored svoje keruše Manuele.

Pre više od dve godine, Muhikina ljubimica je uginula, a koliko je bio emotivno vezan za nju govori podatak da ju je često vodio sa sobom na razne prijeme i konferencije dok je obavljao funkciju predsednika.

Predsednikova supruga Lucia Topolanski ispričala je novinarima kako je Manuela ostala bez prednje šape, nakon što je podletela pod traktor kojim je upravljao upravo Pepe.

– Jednog dana igrala se sa nekim psima u susedstvu i oni su je uplašili, a ona je ustuknula i otišla pod traktor. Iako je Pepe stao, pregazio joj je nogu – rekla je nekadašnja prva dama Urugvaja.

Iako je Manuela preživela nakon nesreće i doživela duboku starost, uginula je u junu 2018. godine i Pepe priznaje da taj gubitak nikada nije u potpunosti prežalio. Nada se kako će, kada dođe njegov dan za umiranje, svoj mir naći upravo pored svoje ljubavi Manuele, prenosi portal Djole.dog.

– Kada umrem, tražio sam da me kremiraju i stave pepeo tamo, ispod tog drveta, pored Manuele – ispričao je svoju poslednju želju legendarni „otac nacije“.

Pepe Muhika osvojio je srca ljudi širom sveta po svom skromnom životu u skladu sa prirodom. Kada je stupio na dužnost prvog čoveka Urugvaja, odbio je život u predsedničkoj palati, sav luksuz koji takva pozicija nosi sa sobom, već je ostao na svom imanju okružen biljkama i svojim životinjama.

Poznato je da se nikada nije odrekao svoje svetlo plave „bube“, automobila koji je postao i njegov zaštitni znak.

Mnogi novinari i režiseri poput Emira Kusturice, snimali su priloge i filmove o životu ove jedinstvene ličnosti. Tragali su za odgovorom kako je moguće da u današnjem svetu, pre svega u politici, tako važnu funkciju obavlja neko ko odiše jednostavnošću i normalnošću običnog čoveka iz naroda.

On je takođe inicirao legalizaciju kanabisa, tako da je marihuana već godinama legalizovana u Urugvaju, kako u medicinske tako i u rekreativne svrhe.

Pepe Muhika i dalje predstavlja inspiraciju mnogima, a njegovu iskrenost i ljubav prema svom narodu niko nije uspeo da ukalja.

Nakon što mu je istekao mandat, iako ga je narod istinski molio da nastavi da obavlja važnu funkciju, nije se ponovo kandidovao već je svoje poslednje godine odlučio da proživi na svom ranču, daleko od očiju javnosti.

10 mudrosti Hosea Muhike, jedinog predsednika i teroriste kojeg smo iskreno voleli

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap