Citati

10 mudrosti Hosea Muhike, jedinog predsednika i teroriste kojeg smo iskreno voleli

Bivši prvi čovek Urugvaja, Hose Muhika, za vreme svog mandata imao je epitet najsiromašnijeg predsednika na svetu. Naime, Muhika je 90% svojih davao u dobrotvorne svrhe, namenjenje za izgradnju stanova za najsiromašnije građane te južnoameričke države.

Bivši predsednik Urugvaja je na posao dolazio u svojoj “bubi” iz 1986. i odbio je da živi u luksuznoj predsedničkoj rezidenciju. Funkciju je obavljao iz svog doma u blizini Montevidea. Dva puta za redom je biran za predsednika, smanjio nezaposlenost za 47 odsto i značajno smanjio nivo siromaštva.

Ipak, njegovu mladost obeležila je pripadnost pobunjenicima iz pokreta Tupamaros koji su se borili protiv vojne hunte. U to vreme je bio jedan od najtraženijih terorista u Urugvaju. Preživeo je šest metaka, a zatim je proveo 12 godina u zatvoru u surovim, neljudskim uslovima.

Usamljenost, glad i odsustvo dnevnog svetla su ga odveli u psihoze. Tek posle osam godina zatvora je nekoga video i prvi put nešto pročitao. To mu je pomoglo da preživi preostale četiri godine zatočeništva.

Godine 1985. je pušten, a 25 godina nakon toga je izabran za 40. predsednika Urugvaja, piše portal Nova.

Ovo su životne lekcije koje se mogu naučiti od ovog izuzetnog čoveka.

Gej brak i abortus

“Abortus je star koliko i svet. Gej brak, molim vas – on je stariji od sveta. Imali smo Julija Cezara, Aleksandra Velikog… Reći da je to moderno, pa to je starije od nas. To je objektivna realnost koja postoji. Za nas, da ih ne legalizujemo, bilo bi nepotrebno mučenje ljudi.”

Droga i alkohol

“Još gora od droge je trgovina drogom. Mnogo gora. Droge su bolest, a ja ne mislim da postoje dobri narkotici ili da je marihuana dobro. Niti cigarete. Nema zavisnosti koja je dobra. Tu uključujum i alkohol. Jedina dobra zavisnost je ljubav. Zaboravite sve ostalo.”

Sreća

“Živi u skladu s tim kako misliš da treba. Budi svoj, i ne pokušavaj da nametneš svoje kriterijume drugima. Ja ne očekujem da drugi žive poput mene. Želim da poštujem slobodu ljudi, ali branim svoju slobodu. To dolazi sa hrabrošću da kažeš šta misliš, čak i ako ponekad drugi ne dele to mišljenje.”

Siromaštvo

“Siromašni ljudi su oni koji samo rade da bi zadržali skup stil života i uvek žele više i više.”

Gubitnici

“Jedini gubitnici na ovom svetu su oni koji prestanu da se bore i koji prestanu da sanjaju.”

Život

“Mladi bi trebalo da znaju da život brzo prolazi, ne može se otići u supermarket i kupiti još. Zato se morate boriti da živite taj život i da mu date smisao.”

Revolucija

“Svetu će uvek biti potrebna revolucija. Ne mislim na agresiju i ubijanje. Revolucija je kada promenite način na koji mislite.”

Moć

“Moć ne menja ljude, samo otkriva kakvi su zapravo.”

Snovi

“Ima stvari koje nam postanu vredne tek kad ih izgubimo. To su snovi koji hodaju ulicama jureći emocije.”

Dugovi

“Ako provedeš život pokušavajući da naplatiš dugove koje niko ne želi da plati, protraćio si život.”

33 Rumijeve mudrosti: Imena nisu važna. Ruža bi mirisala i kada bi se drugačije zvala

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link