penzioner-novi-sad-klima-uredjaj
Magazin

Penzioner iz Novog Sada napravio klima uređaj za samo 300 dinara

Za mnoge u Srbiji klima uređaj je luksuz. Stoga je jedan penzioner iz Novog Sada odlučio da sam napravi rashladni uređaj.

Isak Građin, nekada hemijski tehničar, a sada penzioner – inovator, za samo 300 dinara napravio je patent koji njegovu porodicu spasava od letnje vreline.

“Prosečan građanin ove zemlje svoje intelektualne kapacitete napregne tek kad ga muka stisne. Mi inače ne pravimo i ne proizvodimo kao svi drugi, ali se dosetimo kada je nevolja” kaže Isak Građin – inovator iz Novog Sada.

penzioner-novi-sad-klima-uredjaj-1

Isakov patent počinje ispod zemlje, u dvorišnom bunaru, nastavlja se u podrumu. Jedna cev do hidropaka, jedna do kupatila i – umesto više od 30 hiljada dinara, njegov klima uređaj koštao je samo 300.

“Hladnjak sam dobio od automehaničara, ventilator sam imao, kupio sam creva neka za 300 dinara, eto to mi je sav trošak bio. A 30 hiljada dinara, priznaćete, za klimu, nema svako danas da da, to je veliki trošak” dodaje Građin.

Ovde ne košta ni voda, jer stiže iz bunara, a čak je nekoliko stepeni hladnija od one iz gradskog vodovoda.

Dobra izolacija cevi čini da u prostoriji bude efekta, mada bez estetike, dodaje Isak, koji svakako planira da poradi i na vizuelnom efektu svoje inovacije.

“Ima crevo odvodno i dovodno, ono je sve do ove sprave izolovano da ne gubi, a to je najbitnije – da se ne izgubi ta hladnoća, da ne bi otišla temperatura gore. A preko odvodnog creva odlazi u kupatilo. Mene ta voda ne košta ništa” objašnjava Isak Građin.

Klima uređaj uz pomoć vode iz bunara nije jedini Isakov patent, mada je njemu najdraži.

Penzioner iz Bačke Palanke tužio PIO fond i sada mu „dođu“ pola miliona

Izvor: Opanak

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš