Magazin

Pavle ima 17 godina i sam je: Zbog korone je ostao bez oca, majka se bori za život

pavle-vukovic
Foto: Novosti.rs

– Osećam se slomljeno. Pogotovu od kada mi je otac preminuo krajem decembra prošle godine.

Ostao sam bez najvećeg oslonca u životu, kao da je sa njim nestao i deo mene.

A dodatna nevolja jeste što mi se majka bori za život u prokupačoj bolnici – dočekuje nas sedamnaestogodišnji Pavle Vuković ispred prizemne i skromne kuće u selu Pupavce, nadomak Prolom Banje.

Vredan i duhovit mladić pristaje da svoju tešku životnu priču podeli sa javnošću…

– Najteže je kada si sam i nemoćan. Pokojni otac Dragomir, za kojeg sam bio veoma vezan, ostao je bez posla na železnici pre pet godina i od tada je radio privatno gde god je stigao.

U seči šume, kopanju kanala, na građevini…

Zbog tih teških radova oslabilo mu je srce, i imunitet, zbog čega ga je pokosila korona, od čega je preminuo 12. decembra – kaže mladić koji pohađa srednju Ekonomsku školu u Kuršumliji.

Dodatna nevolja zadesila je Vukoviće početkom marta, kada se ionako slabog zdravlja i krhke građe razbolela i majka Mirjana (57), koja se više od mesec dana nalazi na lečenju u prokupačkoj bolnici.

– Pošto smo posle očeve smrti i ja i majka dobili virus korona, sa kojim sam se ja izborio, ali sa znatnim oštećenjima i posledicama, majka je bila slabijeg zdravlja i morala je da ode na lečenje.

Jer, osim oslabljenog srčanog mišića i bez jednog bubrega, majci je ovaj virus oštetio i deo pluća.

Nadam se samo da će se ona izboriti sa tim virusom, da će ga pobediti – priča Pavle, koji nastavlja da brine o kući i stoci, o tri ovce i tri jagnjeta koje mu znače egzistenciju, jer ni on ni majka nemaju nikavih primanja.

– Da nam nije bake, mamine majke koja živi u Beogradu i koja nam pomaže, ali i ujaka i rođaka, sigurno ne bismo preživeli.

Ranije sam tokom vikenda i letnjeg raspusta radio kao konobar u Kuršumliji, ali sada to više nisam u prilici jer moram da se brinem o domaćinstvu – završava svoju ispovest mladić koji od tuge zbog svega što ga je snašlo ne može više ni da govori, ali se nada da će, kako kaže, Bog i lekari pomoći njegovoj majci da preživi i savlada sve bolesti koje su je snašle.

pavle-vukovic
Foto: Novosti.rs

Posle dužeg ispitivanja Pavla Vukovića šta mu je najpotrebnije, priznao je da mu krov prokišnjava i stvara vlagu u kući.

Obišli su ga i zaposleni iz Crvenog krsta u Kuršumliji, koji su mu doneli osnovne životne namirnice.

Vredni dečak kaže da su mu potrebna finansijska sredstva dok se ne stvori mogućnost da počne da radi i privređuje.

– Poslednjih nekoliko godina zajedno sa ocem sam sekao drva, kopao kanale i radio sve građevinske poslove – kaže Pavle za Novosti.

Novosadske umetnice poklonile stan devojčici Kristini koja uči uz sveću da majci obezbedi bolji život

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

968 Shares
968 Shares
Share via
Copy link