Beograd Vesti

Patrijarh Porfirije otvoreno protiv Evroprajda, siluju nam pamet, siluju nam dušu (VIDEO)

porfirije-patrijarh
Instagram/Patrijarh Porfirije

Po njegovim rečima, epilog tih ideologija „posthumanističkog društva“ nije samo da se izgubi ideja šta je muško, a šta je žensko, šta je brak, nego da na kraju, vodi ka tome da „nećemo moći sa sigurnošću da kažemo ni šta je čovek“.

Veče uoči početka Parade ponosa, Srpska pravoslavna crkva sinoć (11. septembar) organizuje jedan od najmasovnijih molebana koje je Beograd video i to „za svetinju braka i porodice“ nakon čega sprski patrijarh između ostalog kaže:

Moleban Hram Sv Save
Foto: Printskrin/Youtube

– Protiv sam održavanja Evroprajda jer cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da preoblikuje naše vrednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili.

Siluju nam pamet, siluju nam dušu

Zatim dodaje da crkva ne vodi „krstaški rat“, kako su neki to nazvali, navodeći da nije crkva otišla u drugu državu da im nameće svoj pogled na svet, svoj način života i svoje vrednosti.

– Pa ko vodi krstaški rat. Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju svoje ideje, nameću ih. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći“, istakao je patrijarh.

Moleban, Hram
Foto: Printskrin/Youtube

Ocenio je da je „duhu novih idelogija“ prepreka Hristos zbog vrednosti koje je postavio i da taj „duh novih ideologija želi, ako ne da ukloni, onda bar da razvodnji i relativizuje te vrednosti.

Istakao je da su se svi prisutni ispred Hrama svetog Save okupili tu danas „da budu ono što jesu, da budu ono što su im bili preci i isto ono što će im biti deca, ono što je Božja volja“, kao i da se mole za svetinju braka i jedinstvo.

Sve nas povezuje jedan sistem vrednosti

On je istakao da ih sve povezuje jedna ista vera i jedan isti sistem vrednosti, po kom organizuju svoj privatni, porodični, društveni i kulturni život.

Moleban, Hram 1
Foto: Printskrin/Youtube

– Na tom sistemu vrednosti formiran je naš javni moral. Tim sistemom vrednosti gradimo odnose među sobom, ali i sa drugima i drugačijima. Jednom rečju, gradimo i negujemo ono što jesmo, gajimo i negujemo svoj identitet. To je pravoslavni i hrišćanski identitet i jevanđeljski sistem vrednosti“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da oni ne žele da im bilo ko nameće šta treba da budu, već da im je jedina mera i kriterijum Hristova reč, koja im govori „šta je ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno ili protivprirodno“.

Poglavar SPC je istakao da već na početnim stranicama Svetog pisma Božja reč otkriva da je Bog stvorio čoveka kao muško i žensko i da je blagoslovio brak muškarca i žene, navodeći da je na takvom braku izgrađeno društvo i civilizacija kakva je danas.

 

Moleban, Hram 2
Foto: Printskrin/Youtube

Bog je stvorio muško i žensko

– Sama reč porodica je jasna, ona nam kazuje da muško i žensko pokrenuti ljubavlju u želji da budu jedno stupaju u zajednicu da bi imali porodicu. Porodica je jedan od plodova braka između muškog i ženskog –  naveo je on.

Ocenio je da su danas suočeni sa „talasima, cunamijem“ i najezdom mnogih novih sistema vrednosti koji se nasilno, agresivno ili ispod radara nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak i uspostave nova pravila.

– U tom vrtlogu namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice, da sve postane relativno, krhko, fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali, više od danas ne važi i da smo hiljadama godina živeli pogrešno, bili u zabludi –  ocenio je patrijarh Porfirije.

Po njegovim rečima, epilog tih ideologija „posthumanističkog društva“ nije samo da se izgubi ideja šta je muško, a šta je žensko, šta je brak, nego da na kraju, vodi ka tome da „nećemo moći sa sigurnošću da kažemo ni šta je čovek“.

Patrijarh je na kraju molebana istakao da će se „sabirati opet, koliko god puta da treba, da služe takve molebane zajedno“.

Izvor: Danas 

Danas počinje Evroprajd u Beogradu i Vučić nam je ponovo pokazao koliko je mali

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
408 Shares
408 Shares
Share via
Copy link