Magazin

Nezvanično – partijarh se upokojio. Zvanično, patrijarh je živ ali u kritičnom stanju

patrijarh-irinej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90), kako zvanično tvrde iz SPC i VMC “Karaburma” gde se leči, u teškom je stanju.

Vest da je patrijarh Irinej preminuo, na VMC Karaburma, gde se lečio od koronavirusa, objavilo je nekoliko beogradskih medija.

Prema zvaničnim informacijama, patrijarh Irinej je živ, ali je njegovo stanje izuzetno kritično.

Vest o navodnoj smrti patrijarha je među prvima objavio portal Nova.rs uz navode da su tu informaciju potvrdila dva nezavisna izvora – izvor iz SPC, i izvor blizak lekarima na VMC, gde se patrijarh leči već dve nedelje.

Desetak minuta kasnije, portal Nova.rs je, i pored nekoliko potvrda o smrti patrijarha, koja se, po njima dogodila oko podneva danas, odlučila da se drži zvanične verzije te saopštavaju da je patrijarh u izuzetno teškom stanju iz poštovanja prema SPC i vernicima.

Inače, kako nam je ispričao vladika iz SPC, oni su oko podneva obavešteni o smrti patrijarha.

Nekoliko medija bliskih vlasti – Novosti.rs, Republika.rs, Informer.rs i Objektiv.rs, takođe su pustili vest o smrti patrijarha, posle čega su je povukli i naveli da je u teškom stanju.

Ranije tokom dana, Srpska pravoslavna crkva je objavila da je pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja,  koji se u kovid bolnici Karaburma lečio od posledica zaraze koronavirusom, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

“Došlo je do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19. Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara prati opšte i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. O zdravstvenom stanju Njegove Svetosti javnost će biti i na dalje izveštavana” saopštila je SPC.

Izvor “Nove” iz SPC i posle povlačenja ostao je pri informaciji koju je dao, a koja je, kako je dodao, poznata u krugovima SPC najbližim patrijarhu.

Nakon objave medija o smrti patrijarha, sajt SPC je pao.

Početkom novembra iz SPC je saopšteno da je patrijarh Irinej zaražen koronavirusom i da je primljen u specijalnu kovid bolnicu u Beogradu.

Parijarh Irinej je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali je procena da je zaražen pre te sahrane, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i pre te sahrane  registrovan slučaj zaraze koronavirusom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej preminuo je danas u 90. godini. Rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Lekar Vladimir Đorđević: Čuvajte se sami, dragi moji, jer više nema ko da vas čuva

16 Shares
Share via
Copy link