Magazin Srbija

Par sa 3 dece počeo život iz bajke na Palićkom jezeru, a jednog jutra su ih probudili bageri i kamioni

U neposrednoj blizini turističke i zaštićene zone Palić, Naftna industrija Srbije je otvorila dva velika istražna polja, i time preko noći pretvorila život stanovnika u pakao. Kompanija NIS je, praktično nezakonito, sa početkom vanrednog stanja pokrenula naftna istraživanja i nastavila ih do danas, gotovo isključivo tokom noći.

Zelena patrola donosi priču o tome kako je NIS, bez propratne zakonske dokumentacije, pod okriljem noći otvorio 2 nove bušotine nafte. Jedno od ta dva istražna polja je na 100 metara od kuće Zoltana Mikovića.

– Ovde smo se doselili 2003. godine. Imamo troje dece. Imali smo nameru da živimo u lepoj okolini. Kuću smo završili pre dve godine. Živeli smo u miru do marta 2020. i uvođenja vanrednog stanja. Jednog dana su se pojavili kamioni, bageri i druge mašine, i naš život je postao noćna mora – kaže Zoltan Miković.

zivot-pre-nisa
Život pre NIS-a /Zelena patrola

Istražne radnje su počele da se rade krajem  marta 2020. godine i nastavile se tokom vanredne situacije Kovida i što je najgore one su se dešavale samo noću.

– Kad smo pitali radnike šta se dešava oni su nam rekli da će NIS ovde bušiti, ispred naše kuće 4 naftne bušotine i iza naše kuće 3 bušotine. Naš najveći problem je buka, merili smo, kad prolaze kamioni, 70 dB. Po Zakonu trebala bi ovakva postrojenja da budu mnogo dalje od stambenih objekata.  Mi smo prijavljivali inspekcijama, ali oni mesecima nisu hteli da izađu. Posle našeg urgiranja inspektorka je rekla da nema tu nikakvog slučaja. Na naše insistiranje izašli su, ali zajedno sa NIS-ovim ljudima, u vreme kad je NIS zaustavio radove i pokazali da nema buke. Osećamo se bespomoćno i prestravljeno. Za vreme vanrednog stanja mi smo bili zatvoreni ovde u kući. Oni su radili noću i danju! To je bila noćna mora – kaže Zoltan Miković, čija se kuća nalazi na stotinak metara od naftne istraživačke bušotine.

Za ovu bušotinu bi, bar po dve osnove, trebalo da se radi procena uticaja na životnu sredinu. Bušotine nafte su, po Zakonu, objekti sa liste 2 za koje se može zahtevati procena uticaja. Pokrajinski sekretarijat, u čijoj nadležnosti su ovakvi radovi, nije tražio od NIS-a Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu tako da su se ovi radovi, praktično, odvijali nezakonito.

palic-nis
Foto: Zelana Patrola

Udruženje CEKOR iz Subotice je o tom problemu obavestilo Pokrajinski sekretarijat, gradsku upravu grada Subotice, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike.

– Od njih smo dobili, najblaže rečeno, začuđujuće odgovore. Republika Srbija smatra da naftna istraživanja i eksploatacija nafte ne utiču na životnu sredinu i da nema nikakvih ekoloških uticaja! Mi, ekološki aktivisti, smatramo da su tu učinjeni vrlo ozbiljni prekršaji. Vrlo ozbiljna šteta je naneta, ne samo životnoj sredini, već i nama kao građanima. Posebno naglašavam stradanje građana, koji žive tu, u neposrednoj blizini, kao što je Zoltan Miković – kaže Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a.

nis-palic
Radnici NIS-a prate Zelenu patrolu

Ima tu još nekoliko domaćinstava koji su tokom čitavog proleća bili izloženi užasnoj buci od ogromnog broju kamiona i bušenja. Sve se to, većinom, dešavalo noću.

– Postoje bolesti koje nastaju od konstantne buke. Ovde rade elektroagregati  koji konstantno proizvode buku jačine 50 do 60 dB. To je jedna vrlo kompleksna situacija. Jedino rešenje je da građani budu raseljeni ili da ne budu raseljeni a da im bude plaćena odšteta. Takođe, mora biti plaćena odšteta za uništavanje životne sredine. Mi ne znamo kako će ove istražne radnje i eksploatacija nafte uticati na Palićko jezero, jer nije rađena procena uticaja na životnu sredinu – kaže Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a za Zelenu patrolu.

Pokrajinski inpektor je merio nivo buke, i izmereno je za čak 20 dB više od dozvoljenog zakonskog maksimuma. Ali radovi nisu zaustavljeni, jer je inspektor odmah nakon merenja otišao na godišnji odmor.

– Ovde je život postao nemoguć. Imamo troje dece i ne možemo da ih pustimo na ulicu. Oni prolaze sa velikim kamionima a ove ulice nisu predviđene za to.  Prilično su agresivni i mi građani moramo da silazimo s puta kako bi njihovi kamioni mogli da prođu. Mi bežimo u kući iz jedne sobe u drugu, zavisno od toga u kom procesu je rad na ovoj bušotini. Naša kuća vibrira a to se dešava i u kućama drugih komšija koji su udaljeni 500 metara odavde. Mi moramo da se odselimo, jer je NIS uložio ogromna sredstva u ove bušotine i neće odustati od eksploatacije nafte – očajan je Zoltan Miković.

Dvorište Mikovića an Paliću
Dvorište Mikovića

Miković i njegova supruga Mirela su zaljubljenici u prirodu. Ona je inženjer hortikulture, i ovde su napravili mali raj i rezervat prirode.

– Od životinja imali smo od ježeva do šišmiša, čak smo videli i lisice u blizini. Krtice i ježevi su pobegli zbog vibracija tla. Razne divlje ptice su prelazile iznad naše kuće jer ovo je bio njihov koridor, sa Palićkog na Ludoško jezera, dok NIS – Gaspronjeft nije počeo sa radovima. Pticama, osim buke, smeta i celonoćno osvetljenje na bušotini pa ih više nema. Tornjevi su tako osvetljeni da je naše dvorište celu noć pod svetlom – kaže za Zelenu patrolu Zoltan Miković, umoran od zagađenja bukom, svetlom, naftnim isparenjima i prašinom.

Kako je Exit lažirao pošumljavanje Fruške gore i osramotio se za medalju (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Srbija nije pravna drzava i ovde se sve radi protiv zakona uniztili su palicko jezero sve zivo upropastili umesto da su napravila turisticko centar neljudi napravise pomojku. Lobane da vrati pare ulozene u fontanu a firme koje su fuserski odradile poso stavit na crnu listu posle toga kad o svojim trosku poprave ovu sramotu

260 Shares
260 Shares
Share via
Copy link