Magazin Novi Sad

Teresa se odvalila i pala sa 6. sprata zgrade u Novom Sadu

pala-terasa-liman

Betonska ograda terase na jednoj višespratnici na Limanu 4 u Novom Sadu se odvalila i pala ispred apoteke u prizemlju zgrade. Ogoman betonski blok je srušio, a kolika je bila silina udarca svedoči jedan od komšija.

– Zvučalo je kao da su se sudarila dva kamiona. Odmah smo istrčali da vidimo šta se deilo i da li je nekome potrebna pomoć. Videli smo u zemlji krater dubok više od metra – kaže jedan od komšija.

Terasa se u noći između petka i subote odvalila sa šestog sprata zgrade u Balzakovoj 42, zakačila ograde nekih terasa ispod i vertikalno pala ispred apoteke „Cvejić“, gde tokom dana često budu redovi za lekove.

Jedna Novosađanka je ovo objavila na svom Fejsbuk profilu.

liman-pala-terasa

 

– Jezivo je bilo! Taj užasni zvuk, zgrada se zatresla i potom muk… Tek oko 3 sata su izašli komunalci i postavili traku oko mesta nesreće – opisuje ona ovaj događaj.

Kako kaže, tragedija je izbegnuta jer je, srećom, bila noć.

– Sreća u nesreći što je noć. Inače, preko dana, baš na tom mestu ljudi stoje u redu čekajući da uđu u apoteku – zaključuje ova Novosađanka.

terasa-liman

Inače, prošle godine se takođe u Balzakovoj ulici odvalio veliki komad glomazne fasade i uništio nekoliko automobila.

fasada-liman
Foto: 021.rs

Ove zgrade su građene 1970-ih godina, nakon što je na Limanima 1-4 isušena močvara. Novi kvartovi dali su Novom Sadu izgled velikog grada, po čemu je prepoznatljiv.

Kvartovi su građeni od velikih betonskih blokova.

Ali očigledno da čvrstina materijala na nekim mestima popušta, pa ćemo u bliskoj budućnosti sve češće biti svedoci ovakvih situacija.

Novosađanin Dejan Matić svedoči o jednom ovakvom slučaju od ranije i upozorava na uzroke pomeranje zgrada građenih na peskovitom tlu.

pala-terasa-novi-sad

– Pre 20+ godina se desio gotovo identičan slučaj: sa zgrade u Balzakovoj 26 u neposrednoj blizini pala je atika (betonska ploča između terase na poslednjem spratu i krova zgrade – na jednoj od fotografija možete videti identičnu ploču iznad ove terase sa koje je otpala ograda). Kako sam ja tada živeo na toj adresi, bio sam uključen preko skupštine stanara u istragu uzroka i traženje načina popravke kod preduzeća “Neimar”, pravnog naslednika “Betona” (ako se ne varam), koji je gradio ovaj kvart. Uzrok pada je bio složen: loša hidroizolacija krova dovela je do prodiranja vode i korozije armature pomoću koje je ta ploča bila pričvršćena za kostur zgrade; armatura je bila tanja od projektovane (npr. 6 umesto 8mm) jer se kralo na istoj pri izgradnji; konačno, pucanje vodovodne cevi ispod zgrade nekoliko godina ranije uzrokovalo je ispiranje peska iz temelja (ceo kvart kao i većina Limana izgrađeni su na peskovitom terenu), a to je dovelo do “razilaženja” zgrade po sredini i veoma blagog naginjanja celog prednjeg dela zgrade unapred. Dalje je gravitacija uradila svoje – napisao je Matić.

Top 5 najružnijih zgrada u Novom Sadu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

933 Shares
933 Shares
Share via
Copy link