Magazin Novi Sad

Liman 4 pliva u fekalijama, gradske vlasti gluve za probleme stanara (VIDEO)

Foto: Luftika

Limane mnogi percipiraju kao najlepšu i najidealniju gradsku četvrt za život. Uređena dečija igrališta, dobra infrastruktura i povezanost sa ostalim delovima grada, dovoljno parkinga, relativno puno zelenila i nemogućnost urbanista da vam sazidaju novu zgradu u dvorištu, čine ga idealnim izborom.

Međutim, problemi stanovnika Limana 4, u poslednjem bloku zgrada, blizu okretnice „četvorke“, ukazuju da to nije baš tako. U pitanju je javni parking, u ulici Ive Andrića od broja 15 do 17, na kojem se  prilikom svake veće kiše izlivaju fekalije iz šahtova.

Stanovnici ovekovečili „limanske gejzire“ fekalija

Tako je bilo i prilikom jučerašnjeg pljuska. Kako bi stekli bolji uvid u probleme stanovnika ove gradske četvrti, popričali smo sa Predragom Miloševićem, potpredsednikom Mesne zajednice „Ivo Andrić“.

– Otkako je pre nekoliko godina izvršena rekonstrukcija kanalizacije u ovom delu grada, na ovom mestu u poslednjih 12 meseci dolazi do izlivanja kanalizacije iz šahtova. Ne izliva se izvorska voda, već fekalije, koje dovode do sveopšteg zagađenja i rizika po zdravlje stanovnika ovog dela grada – započinje Milošević priču za Luftiku.

Da je situacija kritična svedoče i video snimci koji su snimili Limanci. Nakon jučerašnjeg jakog pljuska, iz kanalizacionih otvora za prihvat kišnice izbijali su pravi „gejziri“ fekalnih voda.

Predrag ističe da zbog ovog problema komšije redovno pozivaju JKP „Vodovod i kanalizacija“, čiji radnici izlaze na teren i odgušuju te šahtove.

– Odazivaju se našim pozivima i kontinuirano ih čiste već neko vreme. Međutim, fekalna bara ostaje da stoji neko vreme nakon padavina, kanalizaciona voda se ne povlači automatski – kaže Milošević.

Osim neprijatnog mirisa, postoji bojazan za zdravlje građana

Da je situacija zaista takva, uverili smo se i na licu mesta.

Foto: Luftika

Iako je sunce već uveliko ogrejalo i osušilo kolovoze i trotoare nakon prolećnog pljuska, fekalna bara je i dalje stajala kod šahta. Osim što grozno izgleda, i mirisi, ako se tako mogu nazvati, koji se šire pomenutim parkingom, su blago rečeno odvratni.

Predrag ističe da su se do sada povodom ovog problema obraćali Komunalnoj inspekciji, koja je kontaktirala JKP „Vodovod i kanalizacija“. Nakon uvida, nadležna služba je donela odluku da je na ovoj lokaciji potrebna temeljna rekonstrukcija kanalizacionih cevi. Prethodna rekonstrukcija nije dobro urađena, u smislu postavljenih, a nedovoljnih profila na spoju kolektora od samo 1000mm.

Milošević kaže da su se obratili i Direkciji za imovinu, tačnije Sektoru za investicije, kojima su predstavili ovaj nalaz.

– Svima smo poslali Molbu i urgenciju da u predstojećem rebalansu budžeta uvrste ovu investiciju kao prioritetnu. Osim kanalizacionih mirisa koji se javljaju, postoji i rizik po zdravlje građana, koji hodajući po toj fekalnoj vodi, unose istu u svoje zgrade i domove – ističe Predrag.

Milošević kaže da imaju neformalan odgovor od „Vodovoda i Kanalizacije“ da će se problem uzeti u hitno razmatranje.

– Videćemo da li će to zaista biti tako. Nećemo odustajati. Nadam se da će i ovaj tekst delovati otrežnjujuće za neke ljude na gradskim funkcijama – kaže Milošević.

Limanci su trn u oku gradskim vlastima, pamte njihovo nečinjenje

Podsetimo, nakon lokalnih izbora za Mesne zajednice, na pojedinim izbornim mestima pobedili su nezavisni kandidati, uključujući i Limane.

Prvobitno su, preko noći, brojne fasade ofarbane u srpske trobojke, što su brojni stanovnici ovog dela grada shvatili kao „osvetu“ za rezultat održanih izbora.

Zatim je, nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora, na kojima naprednjaci nisu ostvarili dobar rezultat na Limanima, brojnim stanovnicima „Parking servis“ pokupio automobile, iako su na tim lokacijama parkirali neometano nekoliko decenija.

Milošević smatra da u ovom slučaju ne postoje problemi u komunikaciji sa nadležnim službama, ali da se čitava situacija može staviti u politički kontekst.

– Nemamo utisak bilo kakve opstrukcije kada pričamo sa operativcima u nadležnim službama. Nažalost, kroz politiku funkcionišu sve gradske uprave i javna gradska preduzeća. Treba da dokažu da nas ne opstruišu, neka reše ovo pitanje izlivanja kanalizacije – kaže Predrag.

Milošević dodaje da su Limanci postali trn oku gradskim vlastima, nakon pobede na izborima za mesne zajednice, ali da pamte nečinjenje gradskih vlasti.

– Mi nemamo prijatelje u vladajućoj stranci, koji bi pomogli rešavanje ovog problema, a tako funkcionišu stvari u ovom gradu. Ali Limanci pamte sve, naročito kada dođe trenutak da ponovo iskažu svoje mišljenje na glasanju – zaključuje Predrag razgovor za Luftiku.

Limanci i Stari grad rekli NE naprednjacima, prigradska naselja tradicionalno uz Vučića

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stanislav Beti

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

99 Shares
Share via
Copy link