Magazin Srbija

Skratite dopisivanje, zeleni tepih i kraj: Tati prekipelo od 125 poruka u Viber grupi ‘Mame vrtić’ (FOTO)

viber grupa

Razmena informacija vezanih za vrtić i školu, bila je prvobitna namena  roditeljskih Viber grupa. Vremenom je to postalo sve drugo i preraslo u pravi fenomen, gde se roditelji najčešće prepucavaju oko banalnih stvari kao što je, na primer, kupovina tepiha za učionicu.

Pošto su u tim grupama uglavnom mame, jednom tati je nedavno prekipelo, pa je poslao poruku na Viber grupu, koja se brzo proširila Internetom.

Sudeći prema komentarima, većina je istog mišljenja kao on.

– Ovaj kao da je mene pitao.

– Svaka čast tati. Neka je rekao.

– Tata kralj.

– Ima i nas mama koje svojevremeno napustismo grupe zbog hiljadu poruka tipa hvala,divno… A gde su tek neka dogovaranja i predlozi…

– Naše mame nisu imale Viber, pa smo ipak nekako, gle čuda, kupovali tepihe u vrtiću.

– Pakao roditeljske Viber grupe.

Grupa za vrtić, školu, folklor, sport

Neke mame i same priznaju da su u mnoštvu Viber grupa vrlo aktivne.

– Ja na Viberu imam ćerkinu grupu za školu sa učiteljicom, grupu posebno bez učiteljice. U Viber grupi sam za folklor i starije ćerke, a i mlađe. Više ne znam ni gde sam, ni kad šta pišem od tolikih grupa, iskrena je ova Novosađanka.

Najiritantnije je što se od silnih poruka, uglavnom nebitnih, izgubi prava informacija.

– Nastavnica nešto napiše i onda kreće kanonada: hvala, hvala… pa puta 24 onda ona kaže nema na čemu i onda opet ima, ima puta 24.

strah viber grupe
Foto: PrtScr/Twitter

Može i bez Viber grupe

Nastavnici nisu ni u kakvoj obavezi da formiraju Viber grupe sa roditeljima, već sve što treba da kažu roditeljima, mogu da prenesu preko dece ili na roditeljskom sastanku.

– Razredna mog sina nije želela da pravi Viber grupu, kada su od učiteljice prešli kod nje. Imala je neprijatno iskustvo sa radnijim razredom i odlučila je da to ne radi. Sasvim smo lepo funkcionisali i bez Viber grupe, pa čak ni njen broj telefona nismo imali u početku. Ako nam je nešto trebalo, išli smo u školu na indvidualni razgovor. Kasnije nam je dala svoj broj telefona, ali samo za važne poruke, kao što je na primer javljanje da je dete bolesno i da neće doći u školu. Tek kad su bili 8. razred, napravili smo Viber grupu zbog razmene informcija oko male mature, objašnjava Marija V. I dodaje da smatra da je to bolje i za decu jer se tako nauče odgovornosti i da samo brinu o svojim školskim obavezama.

Fenomen Viber grupe

Da su roditeljske Viber grupe postale pravi društveni fenomen, svedoči to što su ušle u viceve, kletve, pošalice.

twittwr viber grupe
Foto: PrtScr/Twitter

 

Možda tata sa početka priče može da proba da se izvuče kao svojevremeno jedan Tvitetraš koji je otkrio tajnu kako je izbegao ovu roditeljsku obavezu.

– Supruga i ja smo podelili kućne poslove – ja kuvam, perem, peglam, usisavam, setam kuče, idem u nabavku, vodim taštu kod ginekologa…, a ona je u vrtićkoj Viber grupi i mislim da sam mnogo bolje prošao.

7 stvari koje najviše smaraju mame u Srbiji – Viber grupe na 1. mestu

36 Shares
Share via
Copy link