Koronavirus Srbija

3 glavna razloga za drastičan pad broja novozaraženih u Srbiji

U Srbiji je danas registrovan drastičan pad broja novozaraženih od virusa Covid-19. Juče je bilo 211 novih slučajeva zaraze, a več danas “samo” 100.

Epidemilog prof. dr Zoran Radovanović za portal Nova kaže da se ova nagla promena objašnjava na tri načina.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, u poslednja 24 časa na koronavirus tesitrano je 7.352 osoba, od čega je samo 100 bilo pozitivno.

U pitanju je veliki pad broja zaraženih u apsolutnom smislu, ali i u odnosu na broj testiranih u odnosu na juče, kada je od 6.559 tesitranih osoba, 211 bilo pozitivno na koronu.

Naš poznati epidemilog smatra da za se to mogu postojati tri razloga.

“Jedan je što se ne zna koji su sve testovi ušli u zbir – tu se računaju i PCR testovi, i serološki testovi, i oni koji se testiraju zbog simptoma, i oni koji rade kontrolne testve”, objašnajava Radovanović.

Kao drugi mogući razlog navodi se to što je Crna Gora u subotu otvorila granice za srpske državljanje, uz uslov da imaju negativan PCR test. Da su zbog ovoga građani Srbije počeli u velikom broju da odlaze na testiranje, svedoče kilometarski redovi ispred Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”

“Sad se mogi zdravi ljudi testiraju na koronavirus jer žele da idu u Crnu Goru i to sve ulazi u statistiku”, kaže Radovanović.

Kao treći, i možda najvažniji razlog, navodi lažiranje podataka.

“U zvanične podatke odavno ne verujem. Koji su pravi brojevi to znaju oni koji u njih imaju uvid, a ja svakako nisam jedan od njih”, tvrdi epidemilog i dodaje:

“Jasno je da se broj novoobolelih smanjuje, ali pravo stanje svakako nije ono što se prikazuje”.

Na pitanje koji motiv trenutno imaju Vlada i Krizni štab da lažiraju podatke, s obzirom da su izbori prošli, navodi da je u pitanju ugled u svetu.

“Međutim, nisu nikog uspeli da prevare, svi su ih odavno provalili. Mađarska nam je zatvrila grance u trenutku kad zvanični podaci nisu prikazivali veliki procenat obolelih”, tvrdi epidemilog.

Radovanović: Broj preminulih od korone najveća podvala u istoriji srpske medicine

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
28 Shares
Share via
Copy link