Magazin

Akcije Rio Tinta u velikom padu nakon ukidanja planova za projekat “Jadar”

rio-tinto-akcija

Akcije rudarske kompanije Rio Tinto počele su da padaju nakon što je Vlada Srbija toj kompanije ukinula prostorni plan za eksploataciju litijuma u dolini reke “Jadar”, prenosi Rojters.

To je poremetilo planove te anglo-australijske kompanije da postane najveći evropski snabdevač litijumom koji se koristi za električnih vozila.

Akcije Rio Tinta smanjile su se za 4,1% na evropskim tržištima nakon pada od čak 5,1% na australijskj berzi.

To je najveći pad vrednosti tih akcija od avgusta pošle godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon ukidanja prostornog plana za Rio Tintov Projekat Jadar da je odluka doneta nakon zahteva različitih ekoloških organizacija da se obustavi Rio Tintov projekat Jadar vredan 2,4 milijarde dolara.

U Srbiji je Rio Tinto je planirao da počne sa proizvodnjom litijuma 2027. godine. Taj rok je prvobitno bio planiran za godinu dana ranije, ali je pomeren zbog protesta i zbog ocene da će sporije dobijati ostale neophodne dozvole za eksploataciju.

“Smatramo da bi mogla da postoji velika ekonomska korist od važne investicije kompanije Rio Tinto u Srbiji. Naše kompanije imaju izuzetnu reputaciju širom sveta, posebno kada je reč o njihovoj stručnosti”, navodi se u saopštenju australijske vlade.

Rio Tinto jeveć uložio 450 miliona dolara u studije izvodljivosti i istraživnaja litijuma u dolini reke Jadar blizu Loznice.

Kompanije je očekivala se da će rudnik Jadar u punom kapacitetu godišnje moći da proizvode 58.000 tona rafinisanog litijum karbonata za baterije.

“Ne postoji mnogo projekata kao što je Jadar, a zapadni svet neće imati sopstveni lanac snabdevanja ako se ne razvije taj projekat”, rekao je Sem Brodovcki, iz finansijske kompanije Standard Chartered.

Stručnjaci ocenjuju da će nestašica litijuma u svetu trajati još najmanje tri godine. Kako dodaju, otkazivanjem projekta Jadar te nestašice će trajati nekoliko godina.

U Kini se cene litijum hidroksida monohidrata kreću oko rekordnih 41.000 dolara po toni, što je više od 400 odsto više nego godinu dana ranije.

Rukovodstvo kompanije Rio Tinto, kako se podseća, planiralo je da realizacijom Projekta Jadar postane i jedan od 10 najvećih svetskih proizvođača litijuma. Ta kompanije je pre mesec dana ugovorila kupovinu i rudnika litijuma u Argentini za 825 miliona dolara.

Brnabić: Ukinut prostorni plan za projekat Jadar, stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji!

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
49 Shares
Share via
Copy link