Magazin

Brnabić: Ukinut prostorni plan za projekat Jadar, stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji!

brnabic-premijerka
Foto: REUTERS/Zorana Jevtic

U Vladi Srbije oko 17.30 počela je sednica na kojoj bi trebalo da bude potvrđena ranija izjava premijerke Ane Brnabić da za nekoliko nedelja Rio Tinto više neće biti u našoj zemlji.

– Imali smo u poslednjih nekoliko meseci proteste u vezi sa „Rio tintom“ koji je u Srbiji od 2004. godine. Tada su dobili prve dozvole za istraživanje i počeli su 2006. Tada su bile i izmene Zakona o rudarstvu. Imamo zahteve ekoloških organizacija. Njihovi zahtevi su ukidanje

Ona je istakla da je na sednici ukinuta odredba o eksploataciji rudnika jadrita.

– Na upravo završenoj sednici ukinuta je odreba za eksploataciju rudnika jadarit, prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništene su sve dozvole i odluke i rešenja sa kompanijom Rio Sava – rekla je Brnabić.

Istakla je da je prostorni plan ukinut i da više ne postoji. Dodaje da su poništeni svi pravni akti, sve dozvole, rešenja i odluke.

– Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi pravni akti u vezi sa kompanijom Rio Tinto odnosno Rio Sava – dodala je.

– Ovim su ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta. Ovim smo stavili tačku na Rio Titno u Srbiji. Gotovo je sve s Rio Tintom – rekla je premijerka Ana Brnabić.

– Ugovore nikada nismo ni imali, kao što smo više puta i rekli – rekla je Brnabić.

Podsetimo, premijerka je ranije izjavila da je Vlada Srbije blizu odluke da ukine sve dozvole koje su izdate Rio Tintu, kao i da će biti ukinut prostorni plan u koji je unet projekat „Jadar“.

U više navrata je isticala da je Rio Tinto nasleđeni projekat i da aktuelna vlast nema ništa sa tim.

Ranije danas, kompanija Rio Tinto je u saopštenju upućenom medijima izrazila zabrinutost zbog izjava o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekat „Jadar“.

„Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala“, poručila je kompanija Rio Tinto.

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u našu zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije.

Vlada greškom sa svog mejla poslala saopštenje Rio Tinta, pa pokušala da se opere

OGLAS

PARTNERI SAJTA


124 Shares
124 Shares
Share via
Copy link